Главна / Вести / Косово и Метохија / Тачијева изјава доказ да не могу да одрже реч

Тачијева изјава доказ да не могу да одрже реч

vucic_1000x0Изјава косовског председника Хашима Тачија након дијалога у Бриселу показује да Приштина није вољна или способна да одржи своју реч дуже од два минута и да не раде ништа у складу са оним што је договорено, рекао је премијер Србије Александар Вучић у телефонској изјави за европско издање портала “Политико”.

Након састанка у Бриселу у уторак увече, који је сазвала висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, и Хашим Тачи и Александар Вучић су навели да је тај састанак помогао у смањивању тензија.

Међутим, Тачи је такође изјавио да мисли да су “лидери Србије почели са признавањем независности Косова” и да је “Косово одговорило на позив на рат Србије позивом на мир”, што је супротно ономе што су обе стране договориле – да не дају изјаве које би могле да изазову поновне тензије, пише Политико.

“Оваква изјава показује да нису у стању или да не желе да одрже реч дуже од два минута. Они не раде ништа у складу са стварима које смо договорили”, рекао је Вучић у изјави за европски портал.

Тачијеву изјаву коментарисала је и Могерини, која је упозорила да ће дијалог бити мање конструктиван ако две стране буду коментарисале једна другу.

Могерини је изразила наду да ће наредних сати и дана бити мање тих коментара, а да ћемо се, како је рекла, више ангажовати на решавање отворених проблема који су пред нама.

“Наставак непријатељске реторике Приштине и Косова одмах након састанка подвукао је колико крхак остаје однос две стране”, наводи Политико.

Портал подсећа и да су тензије порасле раније овог месеца након што је Београд послао пробну линију воза Београд – Косовска Митровица, обележеног слоганом “Косово је Србија”, а који је враћен у Београд након што је Косово послало на север специјалну полицију.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …