КосовоНасловна

Петковић честитао верницима, ученицима и просветним радницима школску славу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић православним верницима, ученицима и просветним радницима честитао је школску славу Светог Саву. Честитку директора Канцеларије за КиМ преносимо у целости:

„У име Канцеларије за Косово и Метохију и своје име, свим ученицима на Косову и Метохији и у централној Србији, који Светог Саву обележавају као школску славу, као и свим православним верницима, честитам Савиндан.

Доба светородне династије Немањића са разлогом се означава као златни период српске историје и може се равноправно уцртати у мапу европске и светске цивилизације. Стефан Немања, велики рашки жупан и ујединитељ српских земаља и његов најмлађи син Растко, у монаштву са именом Сава, поставили су основе српском националном, државотворном и духовном идентитету.

Све што је потребно једном народу, пре свега свест о себи, потиче од Светога Саве. Све што је потребно једној држави, он је градио и изградио. Он је наш први верски поглавар, први просветитељ, дипломата, лекар, законописац… утемељитељ наше духовне историје и непрекидне свести о српској држави, која је записана у предању и књигама староставним. Начела правде, права, слободе, мудрости и љубави уградио је Свети Сава у темеље српске државе, а његова политичка филозофија објединила је касније оно најбоље и најлепше у српској државној традицији. Код њега је све било универзално, саборно и свеобухватно – ум, воља, љубав. Сабрала су се у њему сва времена и сви векови, укрстиле се људске судбине свих наших покољења, наша прошлост и наша историја. Али, исто тако, у њему је снажно одјекивало будуће доба.

За живота је учинио Свети Сава много, али не толико, колико је чинио и чини у животу после живота. Као да се овај наш велики светитељ тек родио и почео да живи, када је напустио овоземаљски живот. Тада је постао заштитиник целог нашег народа, а његова дела добила су још чудеснију снагу и моћ. Иако му је по свему припадало да живи међу елитом и племством, он је изабрао да буде са народом, кога је учио да чита, пише, учио га је како се оре, сеје, како се зида кућа… Све што је имао давао је другима – живео је за друге. Управо зато је његов траг и данас толико велик и толико дубок, зато је он био и остао наш путоводитељ и руководитељ.

Свети Сава није имао кога да следи, до своје љубави према Богу и према своме српском роду. Ми пред собом имамо давно прокрчени пут, само га морамо препознати и имати храбрости, знања и снаге да тим путем корачамо, ма колико то често, било изазовно и тешко. Нарочито је важно да останемо на светосавском путу на нашем Косову и Метохији,  где данас хоће да нам отму историју, огњишта, писмо, наше светиње… Јер, кроз целу нашу историју, кад год смо ходили путем Светог Саве и следили његов путоказ издржали смо  сва искушења и изазове и све неприлике једног вазда несавршеног света.

Зато нека светосавље остане духовна сила која ће нас сабирати око наше историје, културе и идентитета, а Свети Сава нека просвети наша srcа и нека нас благослови вером, миром и слогом. Срећан вам Савиндан“ наводи се у честитки директора Канцеларије за КиМ.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон