НАЈНОВИЈЕ

Ђурић: Из Београда стиже порука – нема војске Косова

djuricРеакција САД и НАТО-а поводом најаве формирања војске Косова је несумњиво велики дипломатски успех Србије, каже за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Подсећа да је генерални секретар НАТО-а у саопштењу Приштину упутио на наставак разговора са Београдом. Из Београда стиже порука – нема војске Косова, поручио је Ђурић.

У телефонском разговору српског премијера Александра Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, Србији је потврђено да се НАТО противи формирању војске Косова. И Сједињене Америчке Државе су забринуте због најављене намере да без уставног амандмана буде промењен мандат Косовских безбедносних снаге. Истичу да ће преиспитати будућу сарадњу са КБС-ом уколико се догоди усвајање предлога закона који је иницирао косовски председник Хашим Тачи.

“Ово је несумњиво велики дипломатски успех Србије и није пао с неба, производ је темељног рада на томе да се наши ставови објасне и приближе, не само земљама на чију смо подршку увек могли да рачунамо, као што су Кина и Руска Федерација, већ и НАТО-у”, рекао је директор Канцеларије Марко Ђурић истичући да је премијер Вучић улагао у добре односе са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом, иако је због тога био критикован.

На питање да ли су довољна упозорења да Приштина одустане од своје намере, да без гласова Србије формира војску, Ђурић је рекао да војска Косова неће бити формирана.

“Ако противљењу Београда, сталних чланица Савета безбедности додамо и противљење НАТО-а и САД, јасно је да се оно што је Тачи планирао за данас, неће се десити. Борићемо се против њеног формирања јер угрожава стабилност у целом региону, противно Резолуцији 1244 на основу које је успостављен мир у нашој јужној покрајини”, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ каже да политички лидери из Приштине траже разлоге за сукобљавање са Београдом јер нису у стању да пруже боље економске услове становништву и јер се плаше одговорности пред Специјалним судом. “Ми желимо нормалне односе, али нећемо дозволити да неко гази Србе”, поручио је Ђурић.

Истиче да је у свакодневним контактима са српским представницима на КиМ. “У Београду можемо поносно да кажемо да нећемо да газимо наше интересе, али треба храбрости рећи то у Приштини. Наши представници неће подржати формирање косовске војске”, рекао је Ђурић.

Када је у питању дијалог у Бриселу, Ђурић је рекао да у Приштини сваки дан измишљају нове разлоге да се не испуне договори. Очигледно је, каже, да им Заједница српских општина не одговара.

Ђурић је подсетио да је генерални секретар НАТО-а у саопштењу Приштину упутио на наставак разговора са Београдом. “Из Београда стиже порука – нема војске Косова”, закључио је Ђурић.

Извор: РТС

Погледајте и ...

Ђурић: ЗСО треба да буде у складу са Бриселским споразумом

Директор Канцеларије за Косову и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Срби на КиМ неће …