Главна / Вести / Косово и Метохија / Исплата минималаца, после прве седнице Владе Србије

Исплата минималаца, после прве седнице Владе Србије

gracanica_putЗбог нередовне исплате привремене новчане накнаде (минималац), данас је у Косовском управном округу  у Грачаници, одржан протест   радника који су остали без посла послe 1999. године и који су корисници ове накнаде. Последња исплата привремене новчане накнаде била је пре три месеца, за месец децембар 2012. године.

Након двочасовног разговора радника који примају привремену новчану надокнаду и предстваника Канцелрије за КиМ, Косовског округа и Националне службе за запошљавање из Косовске Митровице договор о исплати минималца није постигнут.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Малинка Митровић  је након састанка изјавила да је данас покушано да се корисницима примања новчане накнаде  докаже да укидање минималца неће бити.

Директорица Националне службе за запошљавање за КиМ Данијела Вујачић каже да је данас присуствовала овом протесту како би скинула терет са ове институције да они нису задужени за исплату .

„ То је терет који нам се намеће од 2003. године, ми смо сервис грађанима  који треба да посредују у запошљавању не да запошљавамо, ми радимо на основу закључака Владе„ истакла је Вујачић.

Начелник Косовског управног округа Владета Костић, истакао је да се само чека  седница Владе и да ће након тога исплате бити. Начелник косовског округа Владета Костић након састанка казао је да подржава кориснике минималних примања.

„Ови људи нису дошли овде из хира него из преке потребе. Ја као политички представник дајем им подршку и хоћу да се заложим да те минималне зараде буду настављене да се исплаћују, aко постоје средства у буџету буду чак и увећани“, казао је Костић.

Председник Организационог одбора Момчило Недељковић, незадовољан је данашњим састанком  јер до решења није дошло.

„ Вечерас ћемо одлучити о одласку за  Београд, како би пронашли решење да се исплате седам минималца“ ,казао је Недељковић.

Велико је незадовољство корисника који су живели од примања новчане некнаде. Некима је искључена струја, вода, немају да прехране породицу,  купе лекове и све остало што је потребно, истакнуто је на протесту. Састанку је присуствовао помоћник директора Канцеларије за КиМ за локалну самоуправу Александар Стојановић.

Check Also

Одаловић: Нестали за Београд приоритет, у Приштини нису сви благонаклони

Питање проналажења несталих на простору КиМ је комплексно, за Србију је приоритетно, али у Приштини …