Главна / Вести / Косово и Метохија / Спрема се серија хапшења Срба на северу КиМ?

Спрема се серија хапшења Срба на северу КиМ?

kosovska_mitrovica Пошто је Приштина, упркос договору са Београдом, решила да на силу стави север Космета под своју контролу отворене су истраге против неких од најутицајнијих појединаца са севера Косова и Метохије, који се сумњиче за наводна убиства, тврде франкфуртске „Вести“.
На списку у који су “Вести” имале увид, налазе се имена појединих политичара, полицајаца – сада већ бивших радника МУП-а Србије, као и чувених бранитеља моста на Ибру, који су 1999. године спречили прелазак Албанаца у северни део покрајине.

Према тим сазнањима, списак је недавно сачињен, а на њему су имена 32 особе, од тога 30 Срба, један Бошњак и један Албанац.

Реч је о списку који је саставила Канцеларија специјалног тужилаштва Косова, а ради се углавном о становницима северног дела Косовске Митровице, за које се сумња, према наводима оптужбе “да су починили убиства која су се догодила у периоду од 14. априла 1999. – 4. фебруара 2000. године”. Већина осумњичених су Срби, а наводне жртве Албанци.
“Очигледна жеља таквог списка је да се направи притисак на грађане, како би се дестабилизовао Север. То што се појединци спомињу за наводне злочине су старе приче и Приштина никада те приче није успела да докаже. С друге стране, профил оптужби је такав да та “кривична дела” нису обухваћена недавно донесеном амнестијом. Тако да је циљ тог списка више него очигледан“, закључује један неименовани саговорник листа.

Сазнања „Вести“, у супротности су са оним што тврди Еулекс – да нема тајних или запечаћених оптужница. Према наводима из Еулекса њихови тужиоци тренутно истражују 94 случаја ратних злочина на Косову, а до сада је донето укупно 28 пресуда.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је раније да је држава Србија забринута уколико постоје тајне оптужнице за ратне злочине на Косову и спискови у које нема увид.

Check Also

Фабрици без коментара, Брнабић: Хашим Тачи треба да се пробуди (видео)

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици одбио је да за Телевизију Мост коментарише …