Главна / Вести / Косово и Метохија / С. Јањић :Време је за правду за Високе Дечане

С. Јањић :Време је за правду за Високе Дечане

sava janjicМанастир Високи Дечени прошао је кроз судски процес дуг 16 година поштујући све локалне законе, и сада је ред на косовским институцијама да покажу да ли се овде поштује закон и уставни суд, изјавио је за данашњи “Блиц” игуман манастира отац Сава Јањић.

Лист подсећа да општина Дечани одбија да изврши одлуку Уставног суда и да манастиру врати 24 хектара земљишта.

“Општинске власти и поједине локалне групе годинама угрожавају манастир и живот у њему. Међутим, таквим односом и ставом највећу штету наносе Косову и грађанима који желе мирно да живе”, каже Јањић.

Он је указао да је манастир током дуготрајног судског процеса поштовао све локалне законе.

“Обавеза општине је да спроведе одлуку Уставног суда Косова и упише манастирску земљу у катастар. Међутим представници власти у Општини Дечани не само што избегавају да изврше одлуку, већ је одбијају месецима. Председник општине је отворено рекао да неће јер је, како каже, одлука косовског Уставног суда политичка”, каже игуман Сава.

Говорећи о предстојећим данима за које су разне локалне организације најавиле протесте, он каже да се нада да ће организатори схватити да не могу да руше одлуке Уставног суда и врше притисак на манастир.

“Свако може мирно да демонстрира. Међутим, претње које стижу ових дана су директно кршење наше слободе и верских права. Кфор ће предузети све што је неопходно како би заштитио манастир”, истакао је игуман Сава.

Извор: РТВ

Check Also

Витошевић: Универзитет у Приштини и у условима ванредног стања ради редовно и квалитетно

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и у условима ванредног стања ради …