Главна / Вести / Србија / Карић: Не враћам се у Србију

Карић: Не враћам се у Србију

Bogoljub-Karic

Бизнисмен Богољуб Карић поручује да нема намеру да се враћа у Србију и да зато нема потребе ни за каквим тајним договорима о томе, али и да га штите резолуције Европског парламента и да ће истрага против њега и њему слиних у Србији морати да буде обустављена.

Карић у ексклузивном интервјуу за Танјуг каже да је политичка жртва бивше власти, да је своје фирме градио из темеља, али да је на крају у Србији опљачкан.

Бивши власник Мобтела открива да је задовољан радом своје грађевинске фирме у Москви и да га потерница Интерпола, коју је Србија расписала 2006. године када је отишао из земље, не омета да путује у било коју државу на свету, осим у “вољену Србију”.

Објашњава, наиме, да Интерпол не блокира, нити угрожава личности које су мотивисане на расној, верској и политицкој основи и да заправо тај члан о злоупотреби службеног положаја у приватној компанији, за шта се он терети, Европа назива “чланом за рекетирање пословних људи”.

“Свако моје путовање само треба најавити раније, и не постоји никакав проблем за боравак у било којој држави изузев моје вољене Србије”, каже Карић у првом интервјуу након више година ћутања.

Упитан да ли има истине у медијским написима да су његов повратак у Србију договорили председник Томислав Николић и патријарх Иринеј, Карић, иначе рођени Пећанац, каже да за тајним договорима нема потребе.

“Монтирана оптужница”

“Свима је јасно да је монтиран политички процес покренула бивша власт коју сам у кампањи за три недеље помоћу ‘Богољубове салате’ бацио на колена. Били су у потпуном шоку. Одмах након тих догађаја, јављено ми је да ће шеф БИА урадити све да ме више нема. Можете замислити шта то значи за политичаре који вечно говоре о запошљавању стотине хиљада људи, а Србију су довели до стечаја”, истакао је Карић.

Како је напоменуо, све међународне организације за заштиту људских права, као и највећи део српске политичке елите, потврдили да је његов случај политички мотивисан с циљем да је Покрет “Снага Србије” засметао тадашној власти.

“Осам година сам ангажовао агенције које се баве истрагом о Мобтелу. Ове агенције обезбедиле су толико материјала у којима је потпуно јасно организована невиђена кампања са 87 хиљада медијских напада на мене, рекао је Карић.

“Чак и да сам Хитлер, мораћете признати, то је превише само због Мобтела, укључујући и два атентата на мене. Постоје

људи који су полицији признали да су ангажовани да ме ликвидирају. Ја, који нисам учествовао ни у једној приватизацији у Србији, и који сам градио сваку компанију из темеља – ја сам опљачкан”, додао је Карић.

Потврда тога су, како наводи, многа судска решења Врховног суда Југославије и Републике Србије, која се до данас не извршавају и поред захтева ЕУ.

“Иза овога стоји Мартин Шлаф и шеф српског картела ‘Дач Млађани Шулц’, са својим центрима моћи и делом тадашњег државног апарата. Није ни чудо што су сво државно добро поделили са својим партнерима. Остао им је велики плен – Мобтел, и план да Богољуба ликвидирају у притвору”, наводи Карић.

Карић тврди да Србија ни данас не зна где су потрошене милијарде евра од продаје Мобтела, док Телеком, како каже, ни данас не може бити продат за ту цену.

“Мобтел продат по цени свих осталих српских фирми”

“Две милијарде евра добила је Србија од продаје Мобтела, док читав износ приватизације српских компанија износи око две милијарде евра. На мој захтев стручњаци Европске комисије су после проучавања хиљаде страница сврстали Мобтел у проверу због злоупотреба тадашње корупционашке власти. У својим резолуцијама од 2012. и 2013. године као и усвојена измена закона, Члан 359 ЕУ, јасно је указала да не може бити преквалификована оптужница за одговорно лице или власника компаније”, навео је Карић.

Наводи да у документу ЕУ стоји да “не могу бити оптуживани директори или власници Фијата” за пословање њихове компаније у Крагујевцу, већ одговорно лице у тој фабрици.

“Ово је јасан став свих европских званичника и гарантује заштиту свим инвеститорима, како из Србије, тако и страним грађанима”, каже Карић уз напомену да је током последње званичне посете (словачки европосланик Едуард) Кукана код највиших званичника државне власти Србије, тражено да тужилаштво обустави поступак против њега и њему сличних случајева, јер је то у складу са Резолуцијом Европског парламента и закона Србије.

Закључује, каже, да истрага против њега и њему сличних случајева мора бити обустављена, а све друго би се сматрало већ виђеним “силовањем правде и компромитацијом правосудне реформе”.

Упитан да ли неко од државних званичника одржава контакте са њим, Карић каже да су његови контакти мега-грађевински пројекти од више милиона квадратних метара.

“Свакако да не могу да будем први у свету попут спортиста Драгана Џајића или Новака Ђоковића, од којих су супарници у страху и трепету, али презадовољан сам што се наша компанија налази на тридесетседмом месту на међународним рејтинзима за изградњу пројеката већих од милион квадратних метара”, истакао је Карић.

Како је објаснио, у последњих осам година је преузео све пословне обавезе које “БК груп” ради већ три деценије у земљама бившег Совјетског Савеза, а последње три године и на простору Блиског Истока.

“Заменио сам Драгомира, који је уградио темеље првој југословенско-совјетској приватној мешовитој компанији у Москви. Више пута сам изјавио да својих будућих четрдесет година желим да проведем са породичним менаџментом, трећом генерацијом Срба са Косова, који полако али сигурно наслеђују наше грађевинске послове”, навео је Карић који то сматра својим животним успехом – бити Србин и успети у томе да трећа генерација настави породични посао право је чудо.
“Немам намеру да се враћам. Мој циљ је био да обезбедим пет милијарди долара грађевинских послова за наше и за партнерске компаније “БК груп”. Ово сам одавно испунио са новим пословима у Ираку. Ова година биће окончана са уговорима већим од 15 милијарди долара. Као и увек, постављам себи циљ да нови пројекти донесу више од 20 милијарди долара током следеће године”, рекао је Карић на на питање да ли постоје нове околности везане за случај који му се ставља на терет.

Тврди да је то данас највећа политика, неопходна како развијеној Америци, тако и Европи.

“Пресрећни су њихови пословни људи када им обезбедите послове за фабрике. Наши у Србији још увек не схватају, нема послова у Европи и Америци, јер они имају проблем са хипер продукцијом и њима требају нова тржишта за продају својих производа. Највећи послови су у Азији, на Блиском Истоку и нашој великој братској Русији, где у ред чекају код председника Путина председници и премијери многих држава да упосле своје економије у овој најтежој деценији по светску економију”, закључио је Карић.

Check Also

Вучић: Следе велики притисци због КиМ, треба нам јака влада

ПредседникАлександар Вучић изјавио је данас да очкује велике притиске по питању решавања косовског проблема, те …