Главна / Вести / Косово и Метохија / Зашто нема повратка у Средску?

Зашто нема повратка у Средску?

P1110522Средска, некада центар Средачке жупе, састоји се из неколико засеока. Некада, пре рата, пуна становника, са основном школом пуном деце, здравственом установом, Домом културе у ком се се у току летњих месеци одржавале веома забавне вечери којима је присуствовао велики број младих људи, како житеља, тако и гостију, који су ту проводили цело лето.

Данас је Средска празна. Становника готово да и нема, тачније у сваком засеоку има по неколико људи. У неким местима, то неколико свело се на једног становника. Здравствена установа и даље ради, долази и доктор, тако да се за прегледе увек може доћи, док се за хитније интервенције возилом хитне службе превози у веће здравствене центре. Школа одавно не ради, а до пре неколико година војници немачког контигента КФОР-а били су смештени ту и легитимисали сваког ко би кренуо према цркви Светог Николе у непосредној близини или ка гробљу, које је давно зарасло у жбуње и шипражје. Црква, која је посвећена Пресветој Богородици налази се на брду и њу и даље посећују сваке године 28.августа, када се много људи из свих крајева сјати и пешака креће до овог храма. Ради се о традиционалном ходочашћу.

P1110635Оно што привлачи посебну пажњу јесу нове куће које су изграђене у сваком од заселака. Уз учешће бројних организација готово свим мештанима којима су куће порушене, изграђене су нове. Подељени су чак и апарати за домаћинство, као и нешто од намештаја. Безбедност је на задовољавајућем нивоу. Становници који овде бораве немају притужби да их неко омета, провоцира или малтретира. Напротив, имају коректан однос са комшијама. За основне животне намирнице одлазе у оближње село Речане, насељено углавном Бошњацима.

За младе перспективе нема. Нема институција, нема установа, нема места где би се запослили. Школа није у функцији. Продаја имања увелико је покренута већ неколико година уназад. У једном од заселака, Стајковцу, које је и најудаљеније од центра Средске, никле су викендице и виле. Дуж Бистрице много угоститељских објеката.

Куће у српским засеоцима зврје празне. Повремено, најчешће у току летњих месеци сврати по неко из Београда, Крушевца, Краљева или Ваљева. Задржи се десетак дана, проветри кућу и оде. Онима који остају треба одати признање, како за храброст, тако и за тежину усамљеничког живота са којим се суочавају. У зимским месецима већа је могућност срести вука или медведа, него човека.

На изглед, има услова да се овде покрене живот. Улагањем. Подршком. Отварањем установа. Премештањем Призренског округа тамо где му је место.

Остају две опције – коришћење објеката за одмор и продаја чим се укаже прилика или поспешити повратак.

О продаји се прича.

О повратку у Средску нико не прича.

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …