НАЈНОВИЈЕ

Арно Гујон: И даље напето на Косову и Метохији

arno gujonФранцуски хуманитарац Арно Гујон, који годинама помаже Србима на Космету, говорећи о безбедности Срба на КиМ он је рекао да је безбедносна ситуација боља него пре 13 година, али да и даље има доста напада.Гујон тренутно ради на припремању летовања за 42. деце из српских енклава. Каже да спремају конвој хуманитарне помоћи који ће ових дана кренути на КиМ, али да ради и велики пројекат са епархијом Рашко- призренском за изградњу фарме за тов свиња код Новог брда.

Говорећи о безбедности Срба на КиМ он је рекао да је безбедносна ситуација боља него пре 13 година, али да и даље има доста напада, напетости, те да су у Метохији у повратничким селима људи на мети екстремиста како би показали другима “немојте да се вратите”.

Да Рамуш Харадинај није пуштен на слободу, како каже, могло је да дође до инцидента, јер су многи али и он, претили ратом, погромима.

“То је опасно. Проблем на Косову није само економска ситуација. Многи кажу и у централној Србији Срби тешко живе. То је тачно, али када у централној Србији изградите кућу знате да ће она ту сигурно бити наредних 50 година, али када изградите кућу на КиМ стално сте у страху да ће је неко запалити, да ћете морати да је напустите”, рекао је Гујон гостујући на ТВ Пинк.

Гујон ће у четвртак одржати предавање на Правном факултету у Београду “Друагачији поглед”, јер како каже има другачији поглед на Србију од осталих Француза, али и често другачији поглед од многих Срба.

“Желим да покажем да има много тога што је овде добро, а не постоји у Француској, а много тога што је лоша, али то не значи да не постоји и тамо”, нагласио је он.

Младима који желе да оду из земље, рецимо у Француску, поручује да добро размисле. Јесте тамо плата 2.000 евра, али су и трошлови много већи, карта за музеј је 50 евра, пиће у кафићу 10 евра, у Србији, како каже, плата јесте 400 евра, али су и трошкови мањи.

Када се подвуче црта, наставља он, можда је мало боље у Француској, али треба се запитати да ли је вредно одласка, јер ћете у Француској увек бити странац.

Извор:Танјуг, Мондо

Погледајте и ...

Брисел, настављен технички дијалог уочи сусрета Вучића и Тачија

У Бриселу је настављен технички дијалог Београда и Приштине, чије преговарачке тимове предводе директор Канцеларије …