НАЈНОВИЈЕ

“Мирис дома” Пере Стефановића – још једна књига о Приштини

IMG_8934Пера Стефановић, писац, новинар, публициста, хроничар догађаја, изнад свега је био човек који је волео Приштину. Приштина је волела њега. Готово сваки грађанин предратне Приштине знао је за њега или га је познавао. Након изласка из града, после три месеца изолације, у току тог периода преживео је и малтретирања од стране екстремиста, написао је књигу, роман или, како негде стоји, документарну прозу под називом “Ех Приштино моја”.

Књига “Мирис дома” која се појавила још за живота Пере Стефановића, који је напустио овај свет 2014. године, наставак је претходне књиге. Док у књизи “Ех Приштино моја”, Стефановић описује последње дане живота у оној Приштини, у књизи “Мирис дома” описује поновни долазак или, боље речено, долазак у неку нову Приштину. Једном речју, нема оног ко је везан за овај град, а кога ће ове књиге оставити равнодушним. Књига “Мирис дома” изашла је у издању Панораме и постоји могућност да се још увек негде нађе у продаји. Прошле године била је изложена на штанду Панораме на Видовданском сајму књига у Грачаници, па се можда деси да је буде и овога пута. Можда зато што се о њој мало говорило и писало, па се о њој мало и зна.

Пера Стефановић рођен је 1927. године у Приштини, а умро у Обреновцу 2014. године.У књижевности се јавио крајем седамдесетих година прошлога века најпре драмом “Трагови тетовирања”, потом низом приповедака из живота старе Приштине, оживљавајући људе и догађаје из времена када је овај град још био оријентална паланка.

Погледајте и ...

Никола Драгаш: Деца у Грачаници будући карикатуристи

У тродневној школи карикатуре, која је недавно одржана у Грачаници, таленат деце учесника, која су …