НАЈНОВИЈЕ

Роман “Ткачи сребра” Леле Марковић промовисан у Призрену

3У манастиру Свети Архангели код Призрена је одржана промоција романа „Ткачи сребра“ Леле Марковић. Осим ауторке на промоцији су говорили: Бојан Бабић, председник Друштва пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена и Александар Гуџић историчар из Дома културе Грачаница.

 „Част нам је што смо као друштво издали књигу Леле Марковић, а од посебног значаја је што смо догађај организовали тамо где се и одиграва радња овог романа“ – рекао је у име издавача Бојан Бабић.

Говорећи о роману Александар Гуџић је рекао да нас он враћа у Призрен 19. века: „Ко није био у Призрену осетиће га у роману Леле Марковић. А они који су били у њему ће „Ткачима сребра“ као неким времепловом отпутовати у прошлост у којој је све лепше и боље.

Гуџић је још истакао да је значај романа и то што су у њему приказан истинити догађаји из живота знаменитог призренског добротвора Симе Андрејевића Игуманова који имају вредност сведочанства и документа.

На почетку свог излагања Лела Марковић је истакла да је роман „Ткачи сребра“ заправо измењено издање романа „Срменица“ из 2008. године, допуњено подацима и сазнањима до којих је дошла приликом рада на објављивању хрестоматије о знаменитим Призренцима (Призренски поменик).

Посебну драж јунацима овог романа даје њихов специфични дијалект који ауторка користи не би ли их учинила, аутентичнијим, пластичнијим. Прича тиме постаје сочнија, питкија, добија локалну боју и тоналитет. Нарочито је занимљив језик на којем главни јунак Арса разговара са својом мајком.

Погледајте и ...

Чланови ЈУ групе одушевљени Грачаничком публиком

У оквиру Видовданских свечаности на платоу испред Дома културе „Грачаница“ синоћ је одржан концерт ЈУ …