НАЈНОВИЈЕ

“Породица је наша лука”

porodicaСветски дан породице, 15. мај, обележава се широм света од 1993. године, када га је Генерална скупштина Уједињених нација прогласила Светским даном породице.На тај начин је истакла важност породице као основне друштвене заједнице.Тема  овогодишњег  Дана породице је “Породица је наша лука”.

Према препорукама УН породица захтева посебну пажњу, потребна јој је помоћ и заштита како би могла да испуни своје одговорности.

Циљ обележавања Светског дана породице јесте афирмација породице и породичних вредности, подстицање једнакости између полова у оквиру породице, заштита породице као основне јединице друштва и помоћ како би она могла да испуни своју одговорност према заједници.

Породица захтева посебну пажњу,  посебно у ситуацији када је погођена сиромаштвом, инвалидности њених чланова и насиљем. У решавање ових проблема неопходно је укључивање свих надлежних институција.

На овај дан широм света организују се разне манифестације на локалном, националном и међународном нивоу чији је циљ да укажу на различита подручја значајна за породицу и социјалне, економске и демографске процесе који се тичу породице.

Породица је заједница појединаца која треба да омогући сваком њеном члану да пронађе место у друштву које му припада. Она има веома значајну улогу у развоју човека, али не само човека него друштва уопште.

Породица је посредник између друштва и појединца, али она врши више функција од било које друге друштвене групе. Она представља основну ћелију друштва, па да би се развило здраво друштво потребно је развијати и неговати здраве односе у породици. Породица, пре свега, треба да буде стабилна социјална заједница у којој су партнери равноправни, где постоји међусобна љубав, поштовање, разумевање и поверење између њених чланова.

Данас, 15. маја, уколико сте далеко од својих родитеља, ако их нисте давно чули, па чак и ако јесте, назовите их, уколико сте близу, посетите их! Родитељи позовите своју децу, прошетајте, попричајте… Нека једнонедељна шетња и свакодневни разговор постане ритуал, који ће помоћи развијању и очувању здравих и квалитетних односа у породици!

Погледајте и ...

Одбор за безбедност затражио веће ангажовање полиције у решавању последњих инцидената

У згради општине Грачаница одржан је Одбор за безбедност са којег је затражено да полицијска …