четвртак , 19 април 2018
НАЈНОВИЈЕ

Оштра дебата о Косову пред Саветом безбедности УН

nela_kuburovicДијалог Београда и Приштине запао је у ћорсокак, оценио је у уторак, пред амбасадорима Савета безбедности Уједињених нација, шеф Унмика Захир Танин, упозоравајући на запаљиву националистичку реторику која се последњих месеци чула из Тиране и Приштине.

“У протеклом периоду јавна комуникација се вратила на нетолерантне и националистичке слогане,” рекао је Танин, подсећајући на серију реакција које су изазвали хапшење Рамуша Харадинаја у Француској и судски поступак по захтеву да се бивши регионални командант ОВК изручи Србији.

Танин је, такође, осудио и најаве албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија о могућем уједињењу Косова и Албаније уколико ЕУ настави да одуговлачи пут интеграција.

“Ма какве биле стварне намере иза ових изјава, нека питања су са нивоа академске дебате прешла на политички ниво. Овакве изјаве могу да распламсају страхове и тензије и доведу до нечег много горег. Морамо се запитати какво место има оваква реторика 2017”, рекао је Танин.

Кубуровић: Приштина дијалог схвата као средство уцене

Министарка правде Нела Кубуровић упозорила је Савет безбедности УН на неприхватљив манир Приштине да се дијалог и процес нормализације односа третирају као средство уцене према српској страни и европским партнерима.

Кубуровићева је указала да је такав став Приштине кулминирао почетком марта, када је косовска скупштина усвојила резолуцију о прекиду дијалога, који се фактички везује за судбину једне особе која се терети за најмонструозније злочине.

“Упркос томе да договор о успостављању ЗСО представља најважнији део Првог споразума о нормализацији односа и кључно питање за опстанак српског народа на КиМ, ни у протеклом периоду није било значајнијих помака на том плану”, навела је и додала да проблем неће решити тек покоја узгредна јавна критика упућена Приштини.

“Више нису довољне празне речи, потребна су конкретна дела”, навела је Нела Кубуровић.

Министарка правде Србије оштро је критиковала некадашњег шефа Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера, наводећи да су његови поступци довели до одлуке о агресији на СР Југославију 1999. године.

“Против Србије се деловало срачунато и не ради задовољавања међународне правде”, рекла је Нела Кубуровић.

Министарка правде Србије оценила је да је одлука француског суда да не изручи Рамуша Харадинаја Србији “срамна и противправна”, подсећајући на претеће поруке које је током тог процеса Србима на Косову упућивао његов брат Даут.

И овога пута Кубуровићева је у име Србије апеловала на државе које нису признале косовску независност да остану доследне у свом принципијелном поштовању међународног права и Повеље УН, а оне који су то учиниле да своје одлуке преиспитају.

Читаку оптужила Србију за расизам

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку оценила је да је Резолуција 1244 “одавно истекла” и позвала амбасадоре Савета безбедности да посете Косово и увере се о ситуацији на терену. Срби на Косову су најпривилегованија мањина у Европи, рекла је Читаку, тврдећи да су Албанци на југу Србије “мањина која се налази у најгорем положају”.

Говорећи о формирању војске Косова, Читаку је рекла да ће покушати да убеди Србе да подрже овај пројекат, али да “никоме неће дозволити да Косово претворе у таоце”.

Читаку је, такође, оптужила Србију за “расизам”. Савет безбедности више није место о којем треба да се расправља о Косову. “УНМИК више нема улогу на Косову и зато смо биули изненађени када смо видели да је буџет УНМИК-а за наредну годину повећан”, рекла је Читаку. Захвалила се САД и Француској на иницијативи да се мисија Ун на Косову приведе крају.

Извор: РТС

Погледајте и ...

Ђурић: Тражићемо објашњење од Могерини

Србија ће од представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини тражити објашњење за …