НАЈНОВИЈЕ

Српска листа предала листу од 20 кандидата

srpska listaСрпска листа која је однедавно регистрована као политичка партија, Централној изборној комисији у Приштини предала је листу од 20 кандидата за парламентарне изборе на Косову и Метохији који су заказани за 11. јун.

Председник Српске листе Славко Симић изјавио новинарима да је циљ учешћа на изборима спровођење идеје јединствене политике, јединствено политичко деловање кроз централне приштинске институције како би побољшали живот Срба на Косову и Метохији.

“Желимо да створимо позитивну климу како би спречили да се против српског народа говори језиком мржње, језиком претњи и уцена. Сигуран сам да смо због тога предложили листу кандидата који су храбри, одлучни, људи који заиста желе да заштите националне интересе на КиМ,”- рекао је он.

Симић је истакао да је сигуран да је Српска листа као национална листа окупила око себе квалитене и кредибилне људе који ће градити партнерски и конструктиван однос са свима у Приштини и људе који ће бити покретачка снага за формирање Заједнице српских општина и осталих процеса који су у застоју.

“Нажалост и на овим парламентарним изборима потврдиле су учешће и неке минорне странке које су ушле у процес због личног интереса и сигуран сам да те политичке странке наносе несагледиву штету на јединство српског народа и наносе штету Србима који живе у доста сложеним временима и околностима,”- додао је он.

“Надам се да ће грађани препознати озбиљност, организованост Српске листе која ће једино заступати српске националне интересе и заштитити виталне интересе Срба који живе на КиМ и Срба који су расељени,”- нагласио је председник Српске листе.

Људи који су данас самном на листи су они који имају гредибилитет и ауторитет и људи који се воде принципом да је српски национални интерес и опстанак нашег народа на КиМ изнад и врхунски интерес и таквим људима је место у Српској листи, истакао је Симић.

“Претходних дана сам разговарао са скоро свим представницима српских странака и грађанских иницијатива и верујте да ми је жао што од тих људи нисам чуо идеју како да покренемо процес формирања ЗСО, идеју како да економски ојачамо општине са српском већином и од тих људи нисам чуо идеју како да расељене вратимо на КиМ,”- казао је он.

То су политичке странке, рекао је Симић, које имају личне интересе и зато желе да наступе на изборима, а прво питање које сам чуо од њих јесу финансије, пројекти и слично затио ми је жао што сам уопште губио време да разговарам са таквим људима.

“Постоји пуно техничких проблема који су присутни, пре свега Српска листа као политички субјект има право да делегира чланове општинских изборних комисија док је ЦИК у служби политике јер су на многим местима предложени људи који нису у странкама које су парламентарне и ту постоји озбиљан пропуст. Ту мислим на неке политичке партије Срба,”рекао је Симић.

Рок за подношење изборних листа истиче вечерас у поноћ а политичка кампања за изборе на КиМ , како је планирано, званично почиње 1. јуна и трајаће веома кратко, десетак дана.

Погледајте и ...

Брисел, настављен технички дијалог уочи сусрета Вучића и Тачија

У Бриселу је настављен технички дијалог Београда и Приштине, чије преговарачке тимове предводе директор Канцеларије …