Главна / Вести / Косово и Метохија / Полазници Дипломатске академије МСП Србије обишли манастир Грачаница

Полазници Дипломатске академије МСП Србије обишли манастир Грачаница

Diplomci MSP u poseti manastiruУ оквиру дводневне посете Косову и Метохији, полазници Дипломатске академије МСП Србије посетили су данас,  манастир Грачаницу.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић каже да је ово трећа генерација полазника Дипломатске академије која је посетила Косово и Метохију, што како је казао, постаје једна лепа традиција и нешто што је потребно држави Србији у целини и државним институцијама.

„Сви ови млади људи, које смо ми довели у посету, запослени су у важним институцијама Републике Србије, које се врло озбиљно баве проблемима са којима се српски народ на КиМ свакодневно суочава. Из тог разлога сматрамо да је веома битно за њих, пре свега да буду свесни у потпуности онога што се овде заиста дешава и да ту реалност не могу никако другачије да упознају до личним присуством и доласком овде“.

Јовић је напоменуо да већина њих никада није била на овим просторима и да је ово прилика да виде нешто другачије од онога што се дешава у њиховим свакодневним животима.

„Врло су важне реакције људи са којима су се они овде сусрели, од људи у Великој Хочи код којих су спавали, где су имали један директан и личан контакт са домаћинима, до младих богослова у Призрену са  којима су се данас дружили, провели једно лепо поподне и који су им причали о својим потребама, проблемима, надањима и очекивањима, а којима ће сигурно у будућности бити и помоћ и подршка“, казао је Јовић.

Полазник Дипломатске академије Горан Марковић каже да је сам долазак на Косово и Метохију за њега и његове колеге посебан осећај, поготову после обиласка  средњевековних цркава и манастира.

„Када дођете из Београда или неког другог дела наше земље на тло Косова и Метохије, некако се одмах осети да је то колевка српске духовности и нашег националног и културног идентитета. Издвојио бих наравно и гостопримство, срдачност и отвореност наших људи, где год да смо са њима били у контакту. Задовољни смо што смо на овај начин могли да се упознамо, не само са српском историјом, него и са свакодневницом наших људи који овде живе“, каже Марковић.

Током боравка на Космету, које је организовала Канцеларија за КиМ у сарадњи са Дипломатском академијом Министарства спољних послова Републике Србије,  будуће српске дипломате имале су прилику да се упознају са духовном и културном баштином и природним лепотама наше јужне покрајине, а обишли су Звечан, Косовску Митровицу, Велику Хочу, Призренску богословију и манастире Бањска, Зочиште, Високи Дечани, Пећка патријаршија, Свети Архангели и Грачаница.

Check Also

На КиМ преминуло 6, новозаражених 392, повећан број хоспитализованих

У последња 24 сата на КиМ је преминуло шест лица од последица коронавируса, па укупан …