уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Косово joш увек није предало пријаву за чланство у УНЕСКО

uneskoУколико Косово хоће да се пријави за чланство у УНЕСКО, јун је од кључног значаја.

У случају да Косово поднесе пријаву на 21. заседању Генералне скупштине Уједињених нација за образовање, науку и културу, о чланству  ће се гласати у новембру, у Паризу.
Међутим, до сада није било јасно да ли ће Косово поднети захтев, или не, пошто Министарство спољних послова није журило по овом питању.
Званичници из Министарства спољних послова рекли су да је још сувише рано да дају изјаву о могућем подношењу пријаве за чланство у УНЕСКО.
“Министарство спољних послова наставља да испуњава своје дужности и одговорности у вези са овим процесом и има пуну јасноћу у погледу могућег аплицирања за УНЕСКО. Несумњиво је да то за МСП остаје главни приоритет међу многим другим. Да закључимо, још увек је рано да објавимо могуће подношење пријаве,” изјавили су из министарства.
Ипак, и без подношења пријаве за чланство, Србија је снажно ангажована у лобирању против чланства Косова у овој међународној организацији, што је процес који је омео и прву пријаву пре две године.
Професор Дукађин Поповци рекао је да Косово треба да поднесе пријаву и да лобира за чланство у УНЕСКО, али, по његовим речима, не постоји гаранција да ће овог пута бити примљено.
“Мислим да Косово треба да поднесе захтев за чланство у УНЕСКО и да влада треба лобирањем да ради на томе да добије што је могуће већи број гласова у ономе што ће бити тест доношења одлуке, али не постоји гаранција која би довела до чланства Косова у УНЕСКО,” рекао је Поповци.
Одбијање да се Косово прими у УНЕСКО назвао је међународним политичким питањем, јер Косово не признају неке државе које су чланице ове организације.
“Чланство Косова у УНЕСКО је политичко питање које има везе са међународном политиком, а не унутрашњом политиком на Косову и повезује се директно са статусом Косова на међународном нивоу. Чињеница је да један број земаља не признаје независност Косова због чега ће са почетком гласања у УНЕСЦО-у, на начин на који се то ради, Косово поново бити одбијено управо због тих разлога,” тврди он, додајуц́и да влада у техничком мандату, ипак, мора да нађе снаге и да поново поднесе пријаву за чланство.
У новембру 2015. године, за три гласа Косово није примљено у УНЕСЦО. Гласало је укупно 122 земље, 92 је гласало “за”, а 50 је било против, док је захтев за чланство Косова званично поднела Албанија.
За пријем Косова у УНЕСКО потребно је више од две трећине гласова чланица ове организације које учествују на заседању.

Извор: Радио Ким, Политика, Коссев

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …