Главна / Друштво / У Грачаници обављено средњовековно венчање

У Грачаници обављено средњовековно венчање

IMG_0402IMG_0452Данас је у Грачаници, у организацији Туристичке организације Грачанице, одржана свадба по узору на средњовековне. Младенци су били Иван Томић, директор Канцеларије за питање заједница и Марина Стојилковић. По речима Бобана Петровића, директора ТОГ, ова свадба требала је да прикаже обичаје и традицију Срба са ових простора у средњем веку. Младенци и гости били су обучени у костиме које поседује ТОГ, као и организација Ред змаја, која се бави очувањем традиције. Ту је била и стреличарска опрема, витешки оклопи, а целокупну слику улепшавали су и чланови ансамбла Венац

IMG_0443IMG_0441IMG_0473– Тиме побољшавамо туризам на овим просторима, манифестациони туризам, а спремни смо да обезбедимо и венчање оваквог типа и другим младим људима који реше да се на овакав начин венчају – каже Петровић.

Младожења Иван Томић нагласио је да је до идеје дошло у договору са Туристичком организацијом Грачанице.

– Наставићемо да чувамо нашу традицију. Ми смо млади, а на младима је да овде остану и опстану. Захвалио бих се и Туристичкој организацији и Венцу, а све младе бих позвао да учине нешто слично, не само одавде, већ из целе Србије – рекао је Томић.

 

IMG_0426IMG_0433– Осећам се јако узбуђено. Испунио ми се сан да се венчам у Грачаници – рекла је Марина Стојилковић.

 

Check Also

Још 37 заражених коронавирусом у српским срединама на Косову

Број оболелих од вируса ковид–19 у српским срединама на Косову повећао се у последња 24 …