Главна / Вести / Исплата минималца неизвесна,чека се закључак Владе

Исплата минималца неизвесна,чека се закључак Владе

nacionalna_sluzba

Извор: Радио Косовска Митровица

Припремила: Маја Фићовић

Директорица покрајинске Националне службе за запошљавање Данијела Вујичић у разговору за програм радио Косовске Митровице каже да ова служба није одговорна за кашњење привремене новчане накнаде корисницима овог давања. – Ми имамо своје кориснике, а то су незапослена лица која се налазе на нашој евиденцији. Статус корисника привремене новчане накнаде је да су они практично запослени. То су људи који су до 1999.радили у друштвеним предузећима и институцијама,али закључком владе од 2003.године статус привремене новчане накнаде је дефинисан као једно социјално давање, односно помоћ републике Србије људима који су остали без посла. Међутим, њихов статус је статус запосленог лица и национална служба за запошљавање је сходно закључцима владе преузела обавезу на себе да исплаћује ова лица. У пракси, ми водимо рачуна само о њиховом статусу. То заправо значи да се ова лица јављају свака три месеца, доказујући тиме да су и даље корисници накнаде у смислу да нису дошли до новог запослења, и да  нису променили свој радно-правни статус. Што се саме исплате тиче, ми апсолутно нисмо одговорни, ми радимо у складу са закључком владе. Имали смо ребеланс буџета, лица су последњи пут примили 3.јуна децембарску накнаду,али уколико се Националној служби донесе нови закључак у ком се наводи да се наставља ово давање, ми ћемо наставити са исплатом.Ми смо само сервис грађанима, нисмо одговорни, нити одређујемо ко ће примати помоћ, већ је то дефинисано  закључком владе.-

Данијела Вујичић је говорећи о корисницима привремене новчане накнаде рекла да велики број људи из различитих разлога,а пре свега техничке природе, ово право није искористио 2003., и  подвукла да се и лично залагала за иницијативу која је постојала у оквиру ове службе, да се спискови ревидирају. Она у интервјуу радио Косовској Митровици напомиње да ову накнаду у Црној Гори прима око  900 корисника,али да су то углавном људи који су у међувремену променили држављанство.- Црна Гора је сада независна држава и не постоји нигде у законским оквирима неке земље, да лице које је држављанин неке друге земље прими социјално давање из своје претходне матичне државе. Била је идеја да корисници који живе у Црној Гори,а стекли су држављанство не могу више да буду корисници пирвемене новчане наканде, а да се тај новац усмери за она лица која живе на КиМ са својим породицама,која су у истом статусу.

-Понављам, корисници ове накнаде су запослена лица за нас,а ми као институција и што је наша делатност јесте да радимо са незапосленим лицима, послодавцима и посредујем оу запошљавању.Ми не запошљавамо. Чекамо закључак владе када ће се знати да ли ће се ово давање наставити. Претпостављам да је и цела ситуација око реконструкције владе  направила вакуум где корисници трпе,и мени је заиста жао због тога. Директорица НСЗ на Косову и Метохији Даније Вујичић кађе да у Србији има око 18 и по хиљада корисника овог давања, од тога 10 и по хиљада у покрајини, а у централној Србији, Војводини и Црној Гори   8 221 лице.

Иначе, не рачунајући кориснике привремене новчане накнаде, у покрајини је евидентирано око  23 хиљаде незапослених лица.

Интервју са Данијелом Вујичић је на програму радио Косовске Митровице  у 10.30, и репризном термину од 17.30. 

Check Also

Kурти не прихвата одлуку Уставног суда: Хтели су да оправдају Тачија, о даљим потезима наредних дана

Лидер Самоопредељења и вршилац дужности премијера Аљбин Kурти рекао је да је Уставни суд својом …