Главна / Вести / Косово и Метохија / Халбауер: Мандат Кфора остаје исти

Халбауер: Мандат Кфора остаје исти

Kosovska Mitrovica

Извор: Радио Косовска Митровица

Припремила: Маја Фићовић

Командант Кфора генерал Волкер Халбауер изјавио је у Звечану да мандат ове мисије остаје непромењен.Он е нагласиприпадници Кфора и даље давати свој пуни допринос како би сви грађани на простору Косова могли да живе на мирансигуран начин.

Генерал Халбауер је рекао да је дијалог који се води између Београда и Приштине одлучујући и треба да буде “изнад насиља”, истакавши да се конфликти не треба, не могу и не смеју решавати насиљем.

“Мирно и стабилно окружење је најважнији предуслов за даљи развој свих процеса. Пошто је од стране Приштине и Београда започет процес имплементације као резултат договора, онда је схватљиво да и Кфор жели дати свој допринос у смислу подржавања тог процеса. То желимо наставити са једним веома важним принципом, а то је принцип непристрасности”, казао је командант Кфора.

Генерал Халбауер је, у разговору с председником општине Звечан Драгишом Миловићем, рекао и да је добио уверавања да не постоје тајни спискови за хапшење Срба на Косову.

Миловић је, након састанка, рекао да су пре свега разговарали о безбедности, уз посебан осврт на последње хапшење двојице Срба у Рудару прошле недеље.

Он је Халбауеру рекао да је хапшење Срба унело додатни страх код становништва, али и пољуљало поверење према пре свега у Еулекс, наводећи да је несхватљиво да о томе није био обавештен регионални командир косовске полиције за север Ненад Ђурић и да о томе немају никакве информације ни представници Кфора нити УНМИК-а.

Миловић је пренео да је генерал Халбауер рекао да Кфор наставља своју мисију као и до сада – непристрасно и статусно неутрално, и да се сви проблеми треба да се решавају дијалогом. Саговорници су се сложили да се сарадња настави као и до сада.”

“Очекујемо да Кфор настави своју мисију. За нас једина прихватљива оружана формација су припадници Кфора, имамо коректну сарадњу са њима и ту коректну сарадњу када је у питању општина Звечан, а верујем и све остале општине на северу, ће наставити”, рекао је Миловић.

Миловић је указао на чињеницу која, како је рекао, посебно забрињава све Србе, а то је наводни тајни списак за хапшење Срба, где се лицитира од 300 до 3.000 људи, за ратне злочине и друго.

“Не може се градити поверење ако неко држи спискове у фиокама и где се сваки Србин на неки начин осећа угроженим и на неки начин потенцијално мета за хапшење”, рекао је он и додао да му је генерал рекао да је у директним разговорима добио уверавања да такви спискови не постоје.

“Сви бисмо волели ако било какви спискови постоје да се објаве, јер сигурно је да нико, ни од локалног руководства, а верујем и наших грађана, неће стајати иза злочинаца, криминалаца али исто тако не можемо прихватити да се невини људи, наши грађани хапсе па да се након тога тражи за њих неко кривично дело како би се продужио притвор”, подвукао је Миловић.

Командант Кфора је рекао да има разумевања за то што су људи уплашени “неком таквом листом”, додавши да је добио уверавања да такви спискови не постоје, али није прецизирао од кога.

“Ја као командант Кфора разговарао сам са неким одређеним особама у вези те листе, наравно да не могу испитивати да ли је тачно то што су ми рекли или није, али они су ме уверавали да таква листа не постоји. То су они који сносе одговорност за полицију и правну службу на Косову”, рекао је генерал Халбауер.

Говорећи о евентуалној улози Кфора у косовским изборима расписаним за 3. новембар, генерал Халбауер је рекао да се у смислу мандата и мисије Кфора не мења ништа, односно да ће се Кфор бринути за стабилно и мирно окружење да би се избори несметано спровели.

“Ако се укаже потреба или жеља Приштине, Београда или са других страна да Кфор учествује на било који начин током избора, онда морамо сачекати да видимо шта они желе од нас и како ми можемо допринети. Испитаћу, и ако то дозвољавају мој мандат и мисија, веома радо ћу дати свој допринос томе, али увек у смислу одржавања стабилног и мирног окружења, и то непристрасно и у томе се ништа неће променити”, казао је командант Кфора.

Након разговора у општини Звечан, командант Кфора је посетио и манастир Девина Вода код Звечана.

 

 

 

Check Also

Kурти не прихвата одлуку Уставног суда: Хтели су да оправдају Тачија, о даљим потезима наредних дана

Лидер Самоопредељења и вршилац дужности премијера Аљбин Kурти рекао је да је Уставни суд својом …