Главна / Вести / Група Срба из Баната и из Румуније започели посету КиМ

Група Срба из Баната и из Румуније започели посету КиМ

otac savoУ организацији Канцеларије за Косово и Метохију и Града Зрењанина, група Срба из Баната и из Румуније започели су посету  Косово и Метохији.  Данас је Високе Дечане посетила делегација градских власти Зрењанина са градоначелником г. Иваном Бошњаком и Мирком Крлићем замеником директора Канцеларије за КиМ. У посети су били и Срби из Удружења Св. Никола из Румуније. Целивали су мошти Св. Краља Стефана и разговарали са оцем Савом.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Мирко Крлић истакао је том приликом да је очување културне баштине најбољи начин да се гарантује одбрана и опстанак српског народа на Косову.
“Док год смо ми народ високе цивилизације који има да покаже своју културну и духовну баштину, КиМ ће бити саставни део Србије”, рекао је Крлић.

Он је објаснио да је Канцеларија за КиМ организовањем ове посете управо желела да упозна један део српског народа са тим како данас изгледа Косово и Метохија и српска историјска, културна и духовна баштина.

Према његовим речима, потребно је читав свет упознати са културним геноцидом који се догађа на КиМ.
“Последње информације говоре да Неродимље више не постоји. Многи наши споменици се урушавају, нестају, користе у друге сврхе, загађују и руше, тако да све оно што представља нашу историју морамо забележити, не само камерама, већ у својим мислима”, рекао је Крлић.

У посети манастиру био је и градоначелник Зрењанина Иван Бошњак који је констатовао да се посетама КиМ шири дух јединства у српском народу.
“Ово су кораци на путу ка јединству српског националног бића на свим територијама на којима живимо и трудићемо се да нашу браћу и сестре, наше сународнике који живе по другим државама Западног Балкана, повежемо, а да ми Банаћани овај дух толеранције, мира и комуникације негујемо на свим територијам где се појавимо”, казао је Бошњак.

Посету настављају Штрпцу где ће се састати са председником општине и другим представницима локалне самоуправе и институција. Том приликом ће градоначелник Зрењанина, господин Иван Бошњак уручити председнику братске општине Штрпце, господину Ивану Реџићу, педесет поклон пакетића, намењених новорођеним бебама у овом делу Косова и Метохије.

У суботу, 03. августа гости ће заједно са домаћинима учествовати у спортским активностима у Штрпцу, а у поподневним сатима ће обићи Шар – планину.

У недељу је предвиђен обилазак манастира Зочиште и Пећке патријаршије.

У недељу, 04. августа, касно поподне, гости ће завршити посету АП Косово и Метохија и кренути за Зрењанин.

decane3decane2

rumunijazrenjanin

Check Also

Kурти не прихвата одлуку Уставног суда: Хтели су да оправдају Тачија, о даљим потезима наредних дана

Лидер Самоопредељења и вршилац дужности премијера Аљбин Kурти рекао је да је Уставни суд својом …