Главна / Друштво / Сами купујемо инфузију, лекове и материјал. Чему служи здравствено осигурање?

Сами купујемо инфузију, лекове и материјал. Чему служи здравствено осигурање?

Свако ко се обрати болницама у оквиру нашег Клиничко-болничког центра, какав год да је здравствени проблем у питању, поред здравствене књижице, односно картице, обавезно са собом мора да понесе и новац. Без новца му нема ни лечења. Каква год да је интервенција у питању, пацијент мора сам да снабде болницу лековима и осталим здравственим материјалом, како би интервенција могла да буде обављена. То су ситуације са којима се наши суграђани суочавају свакодневно у већ прилично дугом временском периоду.

Купује се чак и инфузија. Није претерано скупа. Али…ако није скупа за пацијента, зашто јесте за једну здравствену установу. Чему онда доприноси за здравствено осигурање које плаћамо сваког месеца?

Ево како практично то изгледа:

Пацијент, уколико му је јако лоше, мора крај себе да има још једну особу. Чак и ако јесте у могућности да сам оде до болнице. Потребан му је неко, коме ће уручити списак потребних лекова, који ће лекар припремити још у току прегледа и ко ће трчати по апотекама да исте купује. Да и не говоримо о ситуацији, када је пацијент хоспитализован у току ноћних сати, када су апотеке затворене.

Након што купите лекове који су “неопходни”, врло често се испостави да и нису били неопходни и у таквом случају, можете их оставити у болници или их вратити кући, где ћете их одложити у неку фиоку док им не истекне рок трајања.

Списак који видите на слици управо је тако настао. Дежурни лекар на Хирургији преписује лекове за пацијента, који ће “можда” затребати за лечење. Преписани су приликом пријема и примљени, да би се већ ујутро приликом отпуштања пацијента установило да нису потребни и да их пацијент може понети кући.

Шта бисмо тек требали да кажемо када пацијент тренутно нема код себе новац или када га уопште нема.

 

Check Also

ЈКП “Комуналац” заједно са мештанима Сушице, организује акцију чишћења села

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, Јавно комунално предузеће „Комуналац“ …