Главна / Вести / Косово и Метохија / Средњевековне витешке борбе у Грачаници

Средњевековне витешке борбе у Грачаници

Фестивал  „SHIELD“, који је синоћ свечано отворен у Грачаници, другу годину за редом одржава се у оквиру Видовданских свечаности.

Учесници фестивала су најпре јуче продефиловали од ОШ „Кралј Милутин“ до манастира Грачаница где су изазвали велико интересовање мештана, који су могли да виде како су изгледали средњевековни витезови, ратници и занатлије.

Фестивал је свечано отворен дефилеом и борбама витезова које су изазвале велико интересовање и одушевљење публике.

Представник Туристичке организације „Грачаница“ Бобан Петровић, који је отворио фестивал, казао је да су овакве манифестације значајне, јер наши грађани имају прилику да се упознају са средњевековним витешким борбама, које су биле једна од главних забава племића у то доба.

„  У неким списима се помиње и да су Немањићи, а касније и деспот Стефан Лазаревић, организовали витешке борбе у Приштини и Новом Брду“, каже Петровић.

Данас , другог дана фестивала , биће одржане бројне радионице ( ковачка,стреличарска, радионица ливењасредњевековног новца,грнчарска и кожарска), као и такмичења у стреличарству, бацању копља, витешке борбе.

Осим локалног витешког удружења „Ред Змаја“, има и учесника из Сенте, Бачке Тополе, Сремских Карловаца, Београда, Јагодине, Ниша и Краљева. Укупно учествује 10 група које броје око 60 учесника.

За  21:00  предвиђен је концерт средњевековне музике.

У организацији и целокупном  програму и активностима помаже и велики број младих волонтера из Грачанице и околних средина.

Турнир се завршава сутра  у 14:00, када ће бити додељене и награде победницима у витешком надметању.

Check Also

Агенција “Кимко турс” уз мере заштите редовно саобраћа

Након два ипо месеца због спречавања ширења коронавируса од 1.јуна отворени су административни прелази на …