Главна / Вести / Косово и Метохија / Курти: Платформа за дијалог на “добросуседским принципима”

Курти: Платформа за дијалог на “добросуседским принципима”

Кандидат за премијера Косова и Метохије ултрадесног покрета Самоопредељење Аљбин Курти објавио је нову платформу у девет тачака о дијалогу Београда и Приштине којима предвиђа промене у том процесу, уколико он буде нови косовски премијер, међу којима је и стварање услова да се он води на, како каже, добросуседским принципима.

Према платформи објављеној на Фејсбук профилу, прва тачка предвиђа започињање новог дијалога са свим националним мањинама на Косову, укључујући, како каже, и Србе.

Курти сматра да бриселски дијалог Београда и Приштине не треба, како наводи, слепо настављати.

Предлаже парламентарну истрагу о свим досадашњим споразумима са Београдом, као и да би, како сматра, о Бриселском споразуму из априла 2013. године требало да се изјасни Венецијанска комисија.

Курти тражи, како наводи, “јасну и тачну дефиницију нормализације односа између Косова и Србије”.

У четвртој тачки, Курти предлаже измене у начину дијалога, тврдећи да је Косово до сада била тема дијалога, а не странка у том процесу.

Курти даље говори о потреби борбе против организованог криминала и корупције са обе стране реке Ибра, те додаје да ниједан дијалог не треба да игнорише, како тврди, “злочине почињене на северу”.

Сматра и да “нормализацијом косовске државе”, може бити обезбеђен напредак у дијалогу Београда и Приштине који би, како наводи, био занован на принципима добросуседских односа.

Седма тачка предвиђа да Косово и Албанија морају искористити Берлински процес, не само као шансу да се пријаве за развојне пројекте, већ и као прилику да спрече чланство Србије у ЕУ пре Косова.

Осмом тачком Курти најављује, како каже, нови однос Приштине према Београду који ће зависити од квалитета уставних амандмана који ће бити усвојени у Скупштини Србије.

Најзад, у деветој тачки, Курти тврди да је дијалог Београда и Приштине до сада био приватизован и персонализован од косовских политичких лидера.

Курти је најавио и да ће, ако он буде на челу косовске владе, косовски парламент представници друштва и невладиних организација бити укључени у дијалог са Београдом.

Извор: РТС

Check Also

Витиа: Увешћемо нове мере како би спречили ширење коронавируса

Вршилац дужности косовског министра здравља Арбен Витиа поручио је вечерас да ће бити уведене и …