Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржана Видовданска свечана седница

Одржана Видовданска свечана седница

“Кнез Лазар је бранио част и образ свога рода и своју земљу. Он је био опредељен за живот и зато је пострадао телом да би вечно живео и да би попут многих првомученика засијао у царству Христовом“, рекао је владика рашко-призренски Теодосије на свечаној седници поводом великог српског празника Видовдана.

„Свети мученици жртвовали су привремено за вечно, јер је Господ у светом Јевађељу рекао, да онај ко жели да сачува живот изгубиће

га, а онај ко изгуби живот ради истине и правде наћи ће га у вечности. Нема веће љубави него да неко положи живот за ближње, то су учинили свети Кнез Лазар и сви јунаци мученици на Косову, и до дана данашњег. Ми који данас живимо на Косову и Метохији и ми такође следимо завет Светог Кнеза Лазара , а тај завет је врло једноставан “Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека”, казао је владика Теодосије.

 

Присутнима се обратила и председница Скупштине општине Грачаница Бранкица Костић, која је казала је да је „Видовданом живети на Косову света дужност коју само одабрани могу да понесу“.

„Видовдан није само датум у календару. Косово није само парче земље. Видовдан је светковина, завет, код части, дан када стоји време. Косово није само грумен земље,тачка на мапи, већ одредница будућности, место где стоји време, где се спајају вера, нада и љубав, где се трпи за слободу, јер је заборав највећа клетва и највећа казна“, Казала је Костићева.

Председник СГ  Приштина Љубинко Караџић казао је да нико нема право да Србима оспори Видовдан.

„Завет који су нам оставили јунаци, који нису пористали да погнуте главе преживе, али изгубе себе, предају оранице и ливаде, шуме и гајеве, икону прадедову, кандило и звоно црквено, немамо право ни ми да отуђимо. Немамо право да отуђимо вечитост у трајању, јер смо ми ту да само чувамо оно што смо добили, да би то предали у наследство“, рекао је Караџић.

Централно обележавање Видовдана и најзначајнија књижевна манифестација „Видовданско песничко бденије“ почиње вечерас у 20.00 сати у порти манастира Грачаница, где ће наступити Хор и Симфонијски оркестар РТС.

Check Also

Димитријевић: Циљ је да општина Грачаница буде чиста и уређена

Можете да нас јавно прозивате уколико нисте задовољни одржавањем зеленила и одношењем смећа у општини …