субота , 15 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Докле се стигло са верификацијом диплома на Космету

У институцијама на Космету, према постојећим законима има 10 одсто места за припаднике неалбанаца, а међу њима највише Срба. Међутим, Срби поседују факултетске дипломе које косовске институције нису признавале. Године 2015. у Бриселу је постигнут споразум о верификацији диплома Универзитета у северном делу Косовске Митровице, како би се младим Србима осигурало право запослења у косовским институцијама.

Мера верификације диплома је и даље у току. Њено важење је продужено 11. маја ове године. У процес је укључена Канцеларија за питања заједница при кабинету косовског премијера, а њен директор Иван Томић за РТС каже да је за период од годину дана верификовано око 420 диплома, а да је поднето укупно 570 захтева.

“Број од око 150 чине дипломе које нису верификоване – тај проблем постоји јер период од 1999. до 2001. није обухваћен уредбом, то је период када је приштински универзитет био дислоциран у више градова у Србији. Уредба не обухвата ни више школе које су пре 1999. функционисале у осталим градовима на Косову и Метохији”, рекао је Томић.

Навео је да је формирана радна група, која ће се бавити допуном те уредбе, а конкретне помаке и резултате очекује на јесен.

Верификација је могућа само за дипломе које издаје приштински универзитет, са привременим седиштем у Косовској Митровици.

“То је за све дипломе четворогодишње школе, које су издате од 2001. и ту спада и медицински, правни, економски, филозофски, филолошки факултет… Нису обухваћене само више школе и то је нешто на чему ћемо радити у наредном периоду”, рекао је Томић.

Центри за верификацију су у општинама Грачаница, Северна Митровица и Ранилуг, а у плану је да се отвори још канцеларија у другим местима.

“Процес верификације диплома се никако не бави интеграцијом приштинског универзитета у косовски образовни систем. Идеја је да се реши технички проблем на самом терену, како би сви млади људи имали једнака права да потражују посао”, истиче Томић.

Према његовим речима, има примера да је неко завршио факултет по српском образовном систему нашао посао у косовским институцијама, након верификације диплома. Међутим, додаје да њихов број није значајан за стање на терену.

“Сада не постоји институција која може да вас одбије на конкурсу само на основу тога где сте завршили школу, а што је био случај у протеклих 17 година. По први пут имамо ситуацију да млади правници могу да полажу правосудни испит, људи који су завршили факултет могу да полажу за медицинске дозволе, то је нешто што је јако важно за наш даљи опстанак”, истакао је директор Канцеларије за питања заједница при кабинету косовског премијера.

У косовским институцијама има 10 одсто места за припаднике неалбанаца, али, додаје Томић, “Албанци тај закон тумаче мало другачије”.

“У овом тренутку негде између три и пет одсто припадника заједница ради у свим институцијама. Један од примера који је јако лош је министарство за европске интеграције, које не запошњава ниједног припадника неке друге заједнице осим албанске. То је алармантно”, навео је Томић.

Најавио је за ову годину студију заступљености заједница у јавним институцијама и компанијама, на основу које ће се покушати да се изврши притисак да тај закон почиње да се примењује.

“Извесно је да смо ту да се боримо за додатна права и мислим да један од кључних приоритета мора да буде назапосленост младих”, каже Томић.

Објашњава да су се млади до сада запошљавали у српским општинама, али да у другим институцијама у последње време није ни било конкурса. Додаје да постоје компаније где је у прошлим временима радило и више од 3.000 људи, а данас у њима нема ниједног припадника других заједница.

Извор: РТС

Погледајте и ...

У манастиру  Грачаница обележена ктиторска слава

Свечаном литургијом, поводом празника Св. Краља Милутина,  у манастиру Грачаница данас је обележена ктиторска слава …