НАЈНОВИЈЕ

Суспендовано чланство Косова у Светској царинској организацији

Министарство спољних послова Владе Републике Србије саопштило је да je на јучерашњем заседању Светске царинске организације по питању приступања Косова овој организацији, Косову одузето право гласа и питање пријема у Светску царинску организацију остало је суспендовано до даљег.
У саопштењу се наводи да је заказана ванредна седница Савета Светске царинске организације за крај ове године, и предложено је формирање радне групе која ће у међувремену да размотри случај „Косова“ и предложи решење за будући статус у Савету СЦО, а до тада важи одлука из 2012. године да је пријем „Косова“ преурањен.
Министарство спољних послова, Канцеларија за Косово и Метохију и Управа царине заједнички су радили на оспоравању нелегитимног покушаја примања тзв. „Косова“ у Светску царинску организацију након што је Белгија, као депозитар конвенције и Секретаријат СЦО, супротно одлуци Савета СЦО из 2012. године да је „пријем Косова преурањен до даљег“, покушали да приме тзв. „Косово“ у ову институцију и ставе на гласање, уз протест Републике Србије и још двадесетак земаља, расправу о њиховом пријему на дневни ред овог заседања Савета СЦО у Бриселу.
Чланство тзв. „Косова“ суспендовано је на захтев Србије до следећег заседања, истиче се у саопштењу.

Погледајте и ...

Ђурић: Желимо мир, али Албанци не могу да добију све што пожеле!

Дијалог Београда и Приштине се наставља сутра, али с обзиром на све што се дешавало …