петак , 21 септембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Дачић: Искрен дијалог једини пут ка бољем животу на Косову

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија стратешки оријентисана према европским интеграцијама, дијалогу и помирењу, као и да сви треба да раде у борби против расизма и ксенофобије.

Дачић је на неформалном Министарском састанку Оргнизације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Мауербаху рекао да је Београд посвећен дијалогу с Приштином под покровитељством ЕУ и спровођењу свих договора, посебно о Заједници српских општина, и оценио да је отворен и искрен дијалог једини начин за унапређење свакодневног живота људи који живе на Косову.

“Дозволите ми да искористим прилику да поново нагласим стратешку оријентацију Србије према европским интеграцијама, као и за дијалог, мир и помирење, што треба да допринесе регионалној стабилности. Сви треба да гледамо у будућност и општи просперитет, посебно млади, као и да очекујемо свеобухватнију и плодотворнију сарадњу на нашем заједничком европском путу”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је криза у Украјини и даље у току, упркос свим напорима ОЕБС-а.

“Патње цивила се настављају већ четири године за редом, што је неприхватљиво. У исто време, дубоко смо забринути због континуираног ометања слободе кретања, учесталог застрашивања и напада на посматраче и имовину ОЕБС, што је, поред осталог, за последицу имало и трагичну смрт једног од медицинских техничара Специјалне посматрачке мисије”, рекао је Дачић.

Он је рекао да се све стране у Украјини позивају на потпуно и безусловно поштовање примирја, прекид свих непријатељстава и спровођење одредби Споразума из Минска, укључујући проверљиво и трајно повлачење тешког наоружања.

Шеф српске дипломатије је рекао борба против тероризма, укључујући одлучну и безусловну осуду терористичких аката у свим облицима и начинима испољавања, остаје на врху програма ОЕБС-а и додао да Србија снажно подржава напоре које ОЕБС улаже у борби против екстремног насиља и радикализације који доводе до тероризма.

“Уз борбу против тероризма, екстремног насиља и радикализације који до њега доводе, сви морамо да радимо заједно, супротстављајући се расизму и ксенофобији. Сузбијање тероризма и екстремизма се не може користити као изговор за ширење страха од и мржње према мигрантима и свим мањинским групама у нашим друштвима”, рекао је Дачић.

Извор: N1

Погледајте и ...

Харадинај: Ако померимо границе требаће нам војничке чизме 

Косовски премијер Рамуш Харадинај каже да је чак и сам разговор о “питању граница Косова” …