Главна / Вести / Светска недеља дојења, савети у Дому здравља Грачаница

Светска недеља дојења, савети у Дому здравља Грачаница

svetska-nedelja-dojenjaСветска недеља дојења је глобална кампања, која се сваке године од 1. до 7. августа обележава у више од 150 земаља широм света, са циљем да развије друштвену свест о значају и предностима дојења, обезбеди подршку дојењу и унапреди заштиту здравља мајке и детета.

Овогодишњи слоган поводом Светске недеље дојења је „Подршка дојењу: Ближе мајци“.

Дојење је природни наставак трудноће; бројна истраживања су доказала да мајчино млеко захваљујући свом саставу,   новорођенчету оптималну храну а уз све то; осећај заштићености, бриге, љубави као и здрав психички развој у даљем животу.

У односу на „вештачко“ млеко, оно садржи :

већу количину беланчевина које су лакше за варење

већу количину тзв. здравих масних киселина, међу којима и омега 3 масне киселине битне за нормалан развој мозга

већу искористивост гвожђа

бољи однос калцијума и фосфора битних за развој костију

довољно цинк-флуорида неопходног за чување зуба од каријеса

за разлику од других врста млека оно је стерилно те пружа заштиту од инфекција, нарочито цревних

оно што ниједно друго млеко нема, мајчиним млеком преносе се имуне ћелије које штите дете од инфекција и таква деца много ређе обољевају

садржи лактозу која стимулише развој „корисних“ бактерија у цревима које додатно штите дете од цревних инфекција и алергија на храну.

Уколико стање мајке и бебе то дозвољава са дојењем је најбоље почети пола сата после рођења бебе. Прва уптства о значају, техници, распореду дојења, мајка ће добити у породилишту. У том периоду као и током следећих неколико дана мајку је врло важно упознати са чињеницом да се тзв. сазревање млека одвија крооз три фазе које трају око двадесетак дана, и тек након којих се добија тзв. зрело млеко.

Прво млеко које се лучи зове се колострум (жуте боје) и оно је количински мало али је зато изузетно богато храњивим материјама. Многе мајке мисле да је битна количина и да млека немају довољно – што је погрешно.  Након 7 дана настаје прелазно млеко кога количински већ има мало више (беле боје), а након двадесетак дана упорног дојенња настаје тзв. зрело млеко, кога има у већим количинама.

Мајке су често у заблуди да немају довољно млека и да им је млеко слабо, и онда непотребно започињу дохрану млечним формулама што доводи до бржег прекида дојења.

Приликом дојења врло је важно правилно обухватити дете и дојити тако да му главица буде изнад нивоа тела.

Свакодневни саветодавни рад обавља се у оквиру педијатријске службе Дома здравља Грачаница. Захваљујући патронажној служби рад се одвија и на терену тј. у кућама породиља. Савети се односе и на: демонстрирање правилне технике дојења, решавање проблема на које се у току тог процеса може наићи, правилној исхрани породиље и сличним темама.

Check Also

Приштина: Омбудсман тражи од медија да не објављују имена лица који се налазе у карантину

Поводом текстова који су се претходних дана нашли на порталима  неких косовских медија у којима …