Главна / Вести / Косово и Метохија / На заказане консултације код Тачија само коалиција ПАН

На заказане консултације код Тачија само коалиција ПАН

Још две недеље остале су до истека рока за конституисање новог сазива косовске скупштине. Ниједна коалиција нити странка нема довољну већину да сама формира скупштинску већину и владу. Постоје најаве да ће косовски председник ове недеље почети процес конститусања парламента.

Постоје најаве на основу којих могу да се очекују неки помаци у формирању новог сазива централних институција. Куд и камо су озбиљније него што су биле најаве за прошлу недељу и за које се испоставило да су спекулације, јавља дописник РТС-а. Данас треба да се одржи састанак који је с представницима странака које су добиле посланичке мандате заказао косовски председник Хашим Тачи.

Циљ тог сусрета треба да буде одређивање датума првог састанка шестог сазива косовске скупштине.

Том састанку неће присуствовати представници Српске листе. Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да ће се њихових девет посланика одазвати позиву за верификацију мандата, али да не желе да, како је рекао, “српски посланици и српски народ буду између чекића и наковња”.

Сем представника коалиције ПАН, коју чине Демократска партија, Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово, остале странке Албанаца су најавиле да неће прихватити позив косовског председника. Оне тврде да је овај Тачијев потез непотребан и да он њиме жели да покаже јавности како нема застоја у формирању институција, али да у суштини представља куповину времена, како би се омогућило коалицији ПАН да добије још неки дан да обезбеди подршку неколико посланика, колико јој треба уз подршку Српске листе и других мањина да формира владу.

Председник Српске листе Горан Ракић је у јучерашњем саопштењу навео да ће у овој српској партији, након што буде познато име мандатара, бити обављене консултације са Београдом и донета одлука о евентуалним коалицијама. Дакле, према овоме, коалиција ПАН, чији је кандидат за премијера Рамуш Харадинај, нема бланко подршку ни Српске листе.

Ракић каже да их не занимају функције и број министарских места, већ бољи живот за Србе на Косову и Метохији. У досадашњим коалицијама са Албанцима Срби су се прилично опекли када је остваривање њихових захтева било у питању, тако да не чуди и овако обазрива изјава председника Српске листе.

Међу самим Албанцима у новом сазиву косовске скупштине, иако још није конституисана, владају велике поделе. Покрет Самоопредељење и коалиција Демократског савеза, Алијансе за ново Косово и Алтернативе, чекају своју шансу.

Они скупа имају 61 глас за формирање скупштинске већине. Из врха Демократске партије кажу, међутим, да имају подршку за формирање владе и да ће њихов кандидат за премијера бити Рамуш Харадинај.

Први наредни корак треба да буде сазивање конститутивне скупштине, а то могу да ураде косовски председник и чланови председништва старог сазива парламента.

Извор: РТС

Check Also

Грачаница без струје-екипа КЕДС-а на терену

У пожару који се данас око 14 сати догодио близу Јаловине надомак Грачанице, изгорело је …