НАЈНОВИЈЕ

Конституисан косовски парламент, без гласања о Весељију

У Приштини је, скоро два месеца од ванредних избора, конституисан нови сазив косовске скупштине. Седница окончана иако на дневни ред није ни стављено гласање о председнику скупштине.

Косовска скупштина верификовала је мандате 120 посланика, који су затим положили заклетве – чиме је конституисан нови сазив косовског парламента два месеца од избора. Седници су присуствовали и посланици Српске листе.

Било је предвиђено да се на седници гласа и о председнику скупштине што се, међутим, није десило, јавља дописник РТС-а.

Данашња седница, која је била заказана за 10 сати, почела је са закашњењем пошто се посланици коалиције окупљене око ДПК нису појавили па није било кворума за рад.

Убрзо након отварања седнице најстарији посланик из реда покрета Самоопредељења Адем Микуловци је отворио седницу, прогласио 30-минутну паузу.

“До избора председника и потпредседника Скупштине нема расправе, а ако неко жели реч, то може да уради са говорнице”, рекао је Микуловци и обавестио да је у сали било присутно 73 посланика.

Почетку седнице није присуствовала ни најмлађа посланица Теута Ругова из Демократског савеза Косова, која је требало да отвори седницу.

Раније данас, пред почетак седнице председник Српске листе Горан Ракић најавио је да ће посланици Листе гласати за избор председништва скупштине.

“Водићемо рачуна о интересима српског народа а подржаћемо избор председништва јер не желимо да будемо кочница за формирање институција. О евентуалној подршци за формирање владе разговараћемо тек након избора председсника, а о учешћу у влади такође ћемо разговарати са битним партнерима уколико би наш улазак у владу значио бољи живот српског народа на КиМ”, рекао је Ракић.

Кандидат за председника парламента коалиције окупљене око Демократске партије је Кадри Весељи, који је и у прошлом сазиву обављао исту функцију. За његов избор потребан је 61 глас, што ова коалиција нема, па је принуђена на подршку Српске листе, странака мањина и најмање два посланика из покрета Самоопредељење или коалиције око Демокрартског савеза.

Из ова два табора кажу да су уједињени да не гласају за председника скупштине. Неизбор председника скупштине може да одведе у нове парламентарне изборе.

Најбројнија коалиција има кандидата и за премијера – Рамуша Харадинаја, који тврди како има довољно гласова да окупи нову владу.

Из друге и треће по реду странке Албанаца тврде да Харадинај нема довољну подршку и да чекају расплет ситуације и своју шансу.

Како јавља извештач РТС-а, конститутивној седници присуствовао је и бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер, који је више пута истицао да има пројекат за уједињење Албанаца – на Косову, Албанији и у дијаспори. Вокер је раније подржавао покрет Самоопредељење, Аљбина Куртија.

Међународна заједница је у свим постизборним ситуацијама на Косову играла кључну улогу у спајању супротстављених опција, али је овог пута навела да ће прихватити све оне који сами буду могли да формирају скупштинску већину и владу и да не би да се мешају.

Дакле, ово није тест само пред бирачима на Косову, већ и пред међународном заједницом, која прати колико су албански лидери зрели у формирању централних институција.

Извор: РТС

Погледајте и ...

Селективност узрок иступања из УНС-а

Уређивачки колегијум РТВ Грачаница подржава саопштење Удружења новинара Србије које је данас подржало саопштење уређивачког …