НАЈНОВИЈЕ

Захтев Косова био би за Унеско “врућа” тема

Амбасадор Србије при Унеско Дарко Танасковић рекао је да би евентуална обнова иницијативе Приштине за чланство у Унеско била отварање још једне “вруће” теме за ту агенцију УН, додајући да Србија од 2015. године није престајала да доказује зашто би тај пријем био споран.

“Тренутно немамо никаквих сазнања о конкретним припремама за покретање иницијативе Приштине да ће Косово обновити захтев за пријем у Унеско”, рекао је Танасковић у интервјуу за “Новости”.

Како објашњава, времена за подношење захтева формално још има, али објективно све мање поготово ако се узме у обзир да би оно у случају Косова морало подразумевати кампању, као и превазилажење низа процедуралних препрека.

Косово се, додао је, и не може обратити Унеску непосредно са захтевом за пријем, већ посредством неке друге државе.

Танасковић наглашава да му је за пријем као нечланица УН, потребна двотрећинска већина гласова на Генералној конференцији Унеска.

“Све то, заједно са преовлађујућим нерасположењем у Унеску према отварању још једне ‘вруће’ теме у ситуацији у којој се организација суочава са великим проблемима, а предстоји и избор новог генералног директора, док је свет у превирању и престројавању, а Приштину потреса озбиљна политичка криза, све поменуто и понешто непоменуто, не иде наруку подносиоцима захтеве за пријем ‘Косова’ у Унеско”, каже он.

Танасковић каже да логично произилази претпоставка да изгледи Србије да спречи покушај учлањења Косова у Унеско свакако не би били мањи него 2015. године.

“Напротив, хипотетички посматрано, исход би вероватно и овога пута био неизвестан, а резултат изјашњавања држава чланица Унеска исказао би се сразмерно тесним скором”, каже он.

Према речима Танасковића, Србија од 2015. године није престајала да у међународној заједници истрајно и аргументовано објашњава и доказује зашто би пријем Косова у Унеско поред тога што је начелно правно споран, значио изневеравање темељних вредности на којима почива сама идеја Унеска.

“Сигурно је да немамо разлога за песимизам, али ни за претерани оптимизам без реалног покрића”, рекао је он.

Танасковић додаје и да је стекао чврст утисак да у Унеску постоји веће разумевање за незавидан статус наше културне и духовне баштине на КиМ, него до пре још само неколико година.

Извор: РТВ

Погледајте и ...

Ђурић: Желимо мир, али Албанци не могу да добију све што пожеле!

Дијалог Београда и Приштине се наставља сутра, али с обзиром на све што се дешавало …