НАЈНОВИЈЕ

Дачић: Масакр над децом порука да за Србе нема места на КиМ

Ужасавајући масакр над недужном децом, убијеном само зато што су била Срби, почињен је како би се послала порука преосталим Србима да за њих на КиМ нема места, а онима који су протерани, да не сањају о повратку, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић на обележавању годишњице и помену убијеној српској деци у Гораждевцу.

Током обележавања годишњице убиства српских дечака Ивана Јововића и Пантелије Дикића, Дачић је рекао да, иако је сваки злочин страшан, најтежи и незамислив је онај који је усмерен према деци.

“Ужасавајући масакр над овом недужном децом, која су убијена само зато што су била Срби, почињен је како би се послала порука”, рекао је Дачић и додао да је то порука свим преосталим Србима да за њих на Косову и Метохији више места нема и порука онима који су са Косова и Метохије протерани да ни не сањају о повратку.

“Рафали који су косили српску децу тог дана на ‘Крвавој Бистрици’ били су рафали намењени уништавању сваког трага српског постојања и опстајања на светој метохијској земљи”, рекао је Дачић.

Комесар полиције Унмика, подсетио је Дачић, тада је изјавио да ће преврнути сваки комад земље како би пронашао убице деце, а осим Унмика, овај злочин осудили су и представници Кфора, Европске уније, САД, Француске и Русије, док је представник САД у Савету безбедности УН овај акт назвао “ужасним злочином”.

Тадашњи портпарол Стејт департмента, каже министар спољних полсова, оценио је тада да су “они који су починили злочин против невине деце, непријатељи мира” који су “напали будућност Косова”.

“Упркос свему томе, ни данас, 14 година од овог злочина, нема правде за Ивана Јововића, Пантелију Дакића и њихове породице”, истакао је Дачић подсетивши да правде нема ни за жртве злочина над српским жетеоцима у Старом Грацком, где је убијено 14 људи, од којих је најмлађи имао 17 година.

“То што правде за њих нема готово да је пођеднако страшно као сами злочини”, сматра Дачић.

На Косову и Метохији, према његовим речима, и даље су бројни инциденти због којих се они Срби који су успели да опстану на својим огњиштима ни данас не осећају безбедно.
“На Косову и Метохији се и данас на слободу пуштају терористи и починиоци страшних злочина. Тиме се шаље порука да на ‘демократском и мултиетничком Косову’ које постоји само у маркетиншким представама косовске квази-државе, на територији коју највиши, правно обавезујући акти Уједињених нација, дефинишу као део Републике Србије, нема правде ни за српске, али ни за албанске жртве терора тзв. ОВК”, поручио је Дачић.

Он сматра да ће истинско помирење и заједничка будућност под окриљем европске породице народа биће могући тек када се убице и злочинци на Косову и Метохији не буду славили као национални хероји по којима се називају улице и тргови и када “убица буде убица без обзира на то да ли се његова жртва зове Адем или Иван, Рамуш или Пантелија”.

Дачић је позвао институције на Косову и Метохији и међународну заједницу да предузму мере како би се починиоци и налогодавци убистава у Гораждевцу, али и другим местима на Косову и Метохији привели правди.

“То је најмање што можемо очекивати као потврду да наше жртве нису мање вредне, да је сваки злочин кажњив без обзира на националност злочинца и жртве, и да некажњивости злочина нема места, а поготово не у срцу Европе 21. века”, истиче Дачић.

Обраћање је завршио стиховима из песме “Децу ти нећу опростити” и додао да жртва коју су поднели Иван и Пантелија, њихове породице, и сва деца која су се тог дана нашла на Бистрици, не сме бити заборављена.

“Управо због успомене на њих, не смемо да дозволимо да иједно дете на Косову и Метохији или било где у Србији и региону, без обзира на његову веру или нацију, доживи оно што су доживели наши Иван, Панта, Богдан, Марко, Драгана, Ђорђе и други, тог крвавог 13. августа 2003. на ‘Крвавој Бистици'”, поручио је Дачић и додао да је то дуг друштва према њима, посебно онима од њих “који нису добили шансу да одрасту, као и према генерацијама које данас стасавају и онима које ће тек доћи”.

Обележавању годишњице злочина ОВК у Гораждевцу присуствовали су и министри Бранко Ружић и Зоран Ђорђевић, представник амбасаде Руске Федерације као и породице убијене деце.

Отац убијеног Пантелије Дакића, Милисав рекао је том приликом да Србија не треба никада да призна Косово, јер ће се оно њој кад-тад вратити, као што јој је враћено и после протеривања турске империје.

“Србија не сме да изгуби Косово – ако изгуби Косово изгубиће себе и своје срце”, рекао је Дакић.

Он је напоменуо да су косовоски органи обуставили истрагу за убиство њеогвог сина, упућујући га да покрене приватни поступак, а за чије је покретање неопходно да плати 500 евра.

Због тога је апеловао на јединство породица жртава и државе у борби за права жртава.

Председник Удружења породица убијених, несталих и киндапованих Срба са Косова и Метохије Симо Спасић рекао је да породице од државе траже доношење Закона о правима породица жртава, као шти их имају породице из свих крајева бивше Југославије.

Такође траже подизање споменика жртвама од “Хоргоша до Кошара”.

Он се захвалио Влади Србије на подршци Удружењу, истичући да је за “формирање косовске државе крив ДОС-овски режим” који је, како је навео, пустио из притвора стотине терориста, истовремено шаљући своје генерале у Хашки трибунал.

Извор: РТС, Тањуг

Погледајте и ...

Ђурић: Желимо мир, али Албанци не могу да добију све што пожеле!

Дијалог Београда и Приштине се наставља сутра, али с обзиром на све што се дешавало …