Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Македонија остаје уздржана по питању уласка Косова у Унеско

Брнабић: Македонија остаје уздржана по питању уласка Косова у Унеско

Македонија ће бити уздржана уколико дође до гласања о чланству Косова у Унеску, саопштила је премијерка Ана Брнабић, након разговора са македонским колегом Зораном Заевом на маргинама неформалног скупа земаља Западног Балкана у Драчу.

“Македонија ће остати на истој линији, односно биће неутрална ако се буде гласало за улазак Косова у Унеско”, рекла је Брнабићева.

Брнабићева је, наиме, објаснила да јој је македонски колега потврдио оно што јој је обећао на самиту западнобалканске шесторке у Трсту, у јулу.

У разговору је, каже, констатовано да је Македонији веома важно пријатељство са Србијом и да ће то бити “јасан сигнал јачег пријатељства и јачих веза са Србијом, тако да очекујем да се то питање не отвара”.

Брнабићева је нагласила да Србија има разумевање Македоније да евентуално гласање за чланство Косова у Унеску, кад год оно било, није у интересу Србије и добросуседских односа.

Коментаришући данашње разговоре на ту тему са Заевом, Брнабићева је рекла да “ту имамо, за сада, потпуну сагласност да је евентуално гласање, у било ком тренутку, Македоније за чланство Косова у Унеску против интереса Србије и да не би ишло у правцу, односно не би дало сигнал за добру сарадњу између Србије и Македоније”.

Додала је да мисли да je то речено јасно и гласно и да је председник Владе Македоније ту поруку потпуно разумео.

“Такође, било је разговора да ли ће Косово уопште бити на агенди ове године за чланство у Унеску”, рекла је Брнабићева додајући “да не би улазила у спекулације”.

Премијерка је рекла да ће Зоран Заев посетити Србију у новембру.

“Данас сам разговрала са Заевом о догађајима протеклих дана. Имамо доста добро разумевање око даљих корака наше сарадње, ја сам га позвала и договорили смо се да посети Србију у новембру”, рекла је Брнабићева.

Тада ће се, рекла је премијерка, договорити и о одржавању заједничке седнице влада Србије и Македоније.

Извор: РТС

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …