петак , 14 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Грачаница на дан Велике Госпојине препуна верника, домаћих и страних туриста

Поводом храмовне славе Успења пресвете Богородице у Грачаници је данас служена света архијерејска литургија, а манастир су  посетили бројни верници, међу њима гости из Београда, али и Тајвана.

 

Свету литургију је пред великим бројем верника служио епископ-рашко призренски Теодосије уз саслужење свештенства епархије и оца Партенона из Солуна.

Литургија у манастиру Грачаница увеличана је песмом хора цркве Свети Димитрије из Косовске Митровице.

На самом почетку  беседе о светици којој је посвећена ова слава,  епископ рашко-призренски Теодосије , нагласио је  да је ово празник који је, према речима светих отаца, други Ускрс.

„ Као што је Господ наш рекао, да по његовом васкрсењу ће сви васкрснути и живи и мртви и да се његовим васкрсењем отварају врата неба и нама пут у вечни живот, тако је и Пресвета Богородица уснувши овде овим животом телом се узнела на небо. Зато данас славимо тај пречасни празник њено узнесење на небо,  да буде близу сина свог, јединородног Господа нашега Исуса Христа“.
Славски колач ове године имале су породице Јовановић и Поповић из Грачанице. За следећу годину пријавила су се тројица домаћина.

Порту манастира Грачаница током читавог дана испуњавали су многобројни верници који су и у току поподнева долазили у манастир и палили свеће.

Погледајте и ...

КБС се трансформише у војску а задржава стари назив

Заокруживање формалног законског оквира за трансформацију Косовских безбедносних снага (КБС) у војску Косова, најављену за …