НАЈНОВИЈЕ

СО Грачаница усвојила Статут будућег комуналног предузећа

На седмој редовној седници Скупштине општине Грачаница једногласно је усвојен предлог Статута за будуће Јавно-комунално предузеће „Екологија“.

Седница којом је председавала председница Скупштине Бранкица Костић почела је усвајањем записника са шесте редовне седнице одржане 3. августа 2017. године.

На предлог председника општине Грачаница Владете Костића једногласно је усвојен предлог Статута Јавног-комуналног предузећа „Екологија“ чије одредбе је образложио члан општинске комисије деоничара Звонко Станковић.

„У предлогу Сатута највећи део одредби прописан је важећим позитивним законским прописима, о јавним предузећима и привредним друштвима. Општина Грачаница као оснивач своја законом утврђена права и обавеза обављаће преко Општинске комисије деоничара, која је врста Надзорног одбора која ће контролисати финансијску одржвиост и рад. Имаће Управни одбор који ће чинити пет директора, од којих четири бира Комисија деоничара а пети је извршни директор који оперативно води предузеће“, казао је Станковић.

Усвојена је и одлука о додели субвенција у области пољопривреде за доделу средстава од 6.500 евра за развој јагодичастог воћа, купине и малине. “На јавни позив јавило се само једно Удружење из Грачанице које има 11 чаланова, а које у потпуности испуњава све предвиђене услове“, казао је директор за пољопривреду Драгиша Стојановић.

Додељена су и финансијска средства за пројекат „Обележавања Дана општине Грачаница“ у висини до 20.000 евра. Програм је објаснио директор администрације Саша Секулић који је казао да ће се манифестације одржавати у готово свим местима општине Грачаница.

„На Јавни конкурс јавиле су се две организације, Авенија која није испунила ни минимум услова и Алтернативни културни центар који је испунио све критеријуме. Програм је богат и разноврстан, а најважнији догађаји су Свечана седница, литургија у манастиру Грачаница и литије кроз Грачаницу. Одржаће се концерт Пеђе Меденице и Ђорђа Давида. Одржаћемо и “Дан пољопривредника”, а имаћемо и госте из Суботице, Новог Сада, Нишке Бање и Сокобање“, казао је Секулић.

Одборник Видак Ристовић истакао је да је за обележавање Дана општине најзаслужнији тренутни сазив Скупштине општине Грачаница који је пре три године усвојио измену и допуну општинског Статута, и када је уз консултацију СПЦ, за тај дан одређен 21. септембар, празник Мала Госпојина.

Једногласно су усвојени предлози директора финансија Славише Ничића, за трансфер финансијских средстава у робама и услугама, промене економског кода за капитални пројекат и прбацивање уштеда за капиталне пројекте. „Средства ће бити усмерена за асфалтирање локалних улица“, казао је Ничић.

Извештај о почетку нове школске године поднела је директорица образовања Бранкица Нићић. „У разговору са директорима школа дошли смо до сазнања да није било већих проблема на почетку нове године. Општина Грачаница је изашла у сусрет свим техничким захтевима, сређивања школа, плаћања комуналних рачуна, набавке канцеларијског материјала и слично“, казала је она.

Усвојена је и предходно додата тачка дневног реда на седници Одобра за политику и финансије коју је у име фирме “Металка Мајур” поднео директор јавне службе општине Грачаница Владица Трајковић. „Тражи се инсталирање трафостанице у фабрици у Батусу ради стварања услова за почетак производње“, казао је Трајковић.

Извор: Општина Грачаница

Погледајте и ...

Бонитетна оцена А+ за Радио-Центар Грачаница и ове године

Радио – Центар ДОО Грачаница добитник је А+ Бонитетне оцене за 2018. годину, сертификата који …