НАЈНОВИЈЕ
User Comments

“Венац” одржао величанствен концерт у Дому културе у Грачаници

Национални ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ одржао је синоћ свечани годишњи концерт у Дому културе у Грачаници.

Пуно рада и труда је уложено иза насмејаних и веселих лица играча ансамбла, истакла је директорица „Венца“, Снежана Јовановић.

„Поносна сам на свој колектив , на уметнички сектор, који је вечерас дао максимум и одушевио нашу публику. Видан је изузетан напредак у односу на прошлу годину, што је резултат рада нашег стручног  тима, који чине професори етномузикологије, етнокореологије Здравко Радисављевић, Сања Ранковић и Звездан Ђурић, који је вечерас присутан и чије су две кореографије вечерас изведене“, нагласила је Јовановић и додала да ансамбл „Венац“ сада очекују припреме  за концерт са ансамблом Коло, који ће бити одржан 19. октобра у Београду.

Специјални гости концерта  били су чланови КУД „Абрашевић ЦХ“ из Швајцарске, који су на Косово и Метохију боравили неколико дана и са својим домаћинима и представником Министарства спољних послова РС Вукманом Кривокућом, обишли наше манастире и Газиместан.

„Било ми је задовољство да неколико дана будем са нашим гостима из Швајцарске Културно уметничким друштвом „Абрашевић“ и домаћинима из „Венца“. Провели смо три предивна дана заједно, обишли смо наше манастире и Богословију у Призрену и то све је, као и овај концерт, оставило јак утисак у свима нама“, истакао је Кривокућа.

Испред Епархије рашко-призренске присутнима се обратио Игуман манастира Драганац, архимандрит Иларион, који је пренео поздраве епископа Теодосија, који због обавеза није могао да присуствује концерту.

„Мени је задовољство када се сабирамо лепим поводом  и када нас сабира лепота. То је увек надахнујуће и само Косово и Метохија својом духовном лепотом и значајем које оно има за културу и идентитет нашег народа, одише том неземаљском лепотом. Наше културно присуство је толико јако да нико не може да га оспори, чак ни људи који то желе, који нису добронамерни и њихов глас слаби, зато што није лако промовисати нешто што није истина“, истакао је отац Иларион и додао да је Србија тамо где је српска култура.

Ансамбл „Венац“ и КУД „Абрашевић ЦХ“ у двочасовном програму публици су приказали игре из Призрена, Пећи, Шумадије и Поморавља, Босилеградског Крајишта, као и свадбене и жетелачке обичаје.

„Први пут сам на Косову, али се надам не и последњи. Одушевљена сам народом и гостопримством. Концерт је протекао добро, што говори и чињеница да је сала била пуна“, рекла је Виолета Зурић, чланица КУД „Абрашевић ЦХ“ и додала да ће са Косова понети веома лепе и позитивне утиске.

Одушевљена публика је сваку кореографију и песму дочекала громогласним аплаузом,а многи су истакли да су највеће одушевљење изазвали свадбарски обичаји и популарна песма „И ој убаво, убаво“ којом је некада дочекивана млада у свој нови дом.

Организатори концерта су ансамбл „Венац“ и Дом културе „Грачаница“, а покровитељи Министарство за информисање и културу Републике Србије и Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска.

Погледајте и ...

Чланови ЈУ групе одушевљени Грачаничком публиком

У оквиру Видовданских свечаности на платоу испред Дома културе „Грачаница“ синоћ је одржан концерт ЈУ …