Главна / Култура / Представом „Министарство избављења“ НПП вечерас отвара нову сезону

Представом „Министарство избављења“ НПП вечерас отвара нову сезону

Представом „Министарство избављења“ вечерас ће на матичној сцени Народног позоришта Приштина у Дому културе у Грачаници  бити отворена нова сезона.

Директор приштинског позоришта Предраг Радоњић је истакао да је овдашња публика већ имала прилику да види ову представу у априлу ове године.

„Представа којом отварамо нову сезону је многима већ позната, јер је била извођена почетком године, а сви они који су пропустилу прилику да је виде моћи ће то вечерас ако на време набаве карте, јер је број ограничен“, нагласио је Радоњић и додао да се радио о комаду познатог ирског драматурга и редитеља Конала Морисона, који је први пут извођен, за шта је ово позориште добило ексклузивно право.

Представа је веома дуго и озбиљно припремана, а режирала је Луиза Санфи, иркиња која живи у Лондону.

Глумац Бојан Стојчетовић је напоменуо да ово позориште наставља своју мисију, а то је да се бори заједно са народом да остане и опстане.

„Драго ми је што се ова мисија позориштa у Грачаници наставља и она је по мени неко мало чудо, јер је ово једна мала средина где је доведено професионално позориште и то траје. Жеља нам је да сви заједно наставимо да се боримо и следеће, и сваке наредне године и да ово траје“, истакао је Стојчетовић.

„Ово је праизведба, што значи да нико у свету до сада није изводио овај комад. Ми смо имали велики задатак јер је на премијери био и сам писац. Имали смо велику трему пред њим, јер је он тада први пут видео своје ликове на сцени“,  рекла је глумица Милена Јакашић и додала да су и редитељ и писац били презадовољни премијером.

„Комад говори о једном брачном пару који је продао кућу у којој се, наводно, налази дух. Све се то касније диже на један виши ниво, позива се католички свештеник који треба да изврши егзорцизам и истера духа из куће. Међутим, касније се утврђује да се не ради о тој врсти демона, већ о демонима који се налазе у нама самима“, рекла је Ивана Ковачевић,  причајући детаље представе.

Поред Бојана Стојчетовића, Иване Ковачевић, Милене Јакшић у представи играју  Милан Васић и Игор Дамњановић.

Управа позоришта је најавила да нас ускоро очекује премијера нове представе „Дантонова смрт“ у режији Маурисија Фареа, а од сада ће сваке недеље бити приказивана по једна представа у многим местима на Косову и Метохији.

 

Check Also

Песничка награда “Лазар Вучковић” Миловану Витезовићу

Ове године су се у Богословији “Кирило и Методије” у Призрену, по 52. пут окупили …