НАЈНОВИЈЕ

Мала Госпојина – Празник којим се слави рођење Богородице Марије

Мала Госпојина је црквени празник којим се слави рођење Богородице Марије, која је рођена у Назарету. О данашњем празнику у „Пријатном поподневу“ разговарали смо са парохом грачаничким Дарком Маринковићем, који је између осталог истакао да овај празник спада у ред највећих црквених празника.

„Пресвета Богородица и присна Дјева Марија рођена је од родитеља који су то своје дете добили у дубокој старости. Они су се дуго молили Богу док им он није испунио ту жељу, али при тој молитви заветовали су се да ће то дете посветити Богу. Када су добили дете већ у трећој години су испунили свој завет и Богу посветили дете и тај празник називамо Ваведење“, нагласио је отац Маринковић.

Овај дан се у цркви и народу празнује као Мала Госпојина или Мала Богородица.

„Оно што је карактеристично за родитеље свете Богородице, који се зову Јоаким и Ана, јесте да је свети Јоаким имао царско порекло, а света Ана првосвештеничко“, истакао је парох грачанички.

Празник Мала Госпојина слави се 21. септембра, а прослава је у манастиру Грачаница почела је Светом литургијом, која је служена у 9 сати.

Погледајте и ...

Данас је Свети Василије Острошки

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Василија Острошког. Свети Василије Острошки је велики …