Главна / Вести / Косово и Метохија / Козарев ОЕБС-у: Застрашивању Срба придружило се и косовско правосуђе

Козарев ОЕБС-у: Застрашивању Срба придружило се и косовско правосуђе

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев упознао је данас државе чланице ОЕБС-а са најновијим случајевима застрашивања српског народа у јужној покрајини и затражио снажније ангажовање међународне заједнице како би се таквој пракси стало на пут.

Говорећи у Варшави, на имплементационом састанку ОЕБС-а „Људске димензије“, као илустративан пример истакао је случај Богдана Митровића, ухапшеног на основу исконструисане оптужнице за наводне ратне злочине, а заправо га терети некадашњи први комшија, који му је прво спалио и порушио куће, а затим му узурпирао земљу,наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

„Овим чином правосуђе на Косову и Метохији се прикључило кампањи застрашивања српског народа. Све указује да је реч о разрађеном моделу за угружавање личних и колективних права Срба на КиМ, по коме су оптужнице за наводне ратне злочине инструмент опструкције слободе кретања и повратка ИРЛ, а институционална подршка узурпаторима српске имовине“, упозорио је Козарев.

Он је на скупу изнео и случај недавног привођења радника Црвеног крста Србије на Косову и Метохији и заплене докумената о социјално-угроженим породицама, чиме је, како је упозорио, извршена бесрамна злоупотреба хуманитарних питања у политичке сврхе.

Посебно забрињавајућа је била предизборна реторика албанских политичара која је често садржала отворене претње према српској заједници и њеним интересима на Косову и Метохији, стога, како је истакао, и не чуди што је од претходног скупа „Људске димензије“ било више од 80 етнички мотивисаних напада,

Козарев је, такође, на скупу изнео и аргументе против чланства самопроглашеног Косова у међународним институцијама и организацијама попут Интерпола и Унеска.

„Привремене институције самоуправе у Приштини нису одговорне и зреле да би могле аплицирати за чланство у Унеску, а посебно због показане политичке инструментализације косовске полиције, на предстојећој Генералној скупштини Интерпола у Пекингу, тзв. Косово не треба бити примљено у ову организацију“, рекао је Козарев.

Check Also

У српским срединама на Косову и Метохији још 35 новооболелих

У срспким срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа регистрована су 35 случајева …