Главна / Култура / Витешка надметања и средњевековна историја све занимљивији  младима из Грачанице

Витешка надметања и средњевековна историја све занимљивији  младима из Грачанице

Удружење „Ред Змаја“ и међународни фестивал средњевековних вештина и заната „SHIELD“ у претходне две године изазвали су велико интересовање младих у Грачаници.

Средњевековна историја, витешке борбе, надметање у стреличарству, бацању копља и мачевању, само су део програма овог фестивала у кoјем је учешће узео велики број младих са овог простора.

Немања Михајловић један је од оних који су се од првог дана прикључили тиму волонтера  и узели активно учешће у многим  витешким вештинама.

„Средњевековна историја, витешке борбе, као и одећа коју сам до тада виђао само на филмовима, привукли су моју пажњу јер је то део историје мог народа. Прикључио сам се одмах и то је данас једна моја велика љубав захваљујући којој сам, поред тога што сам уживао у витешким надметањима, упознао и много нових пријатеља“, каже Михајловић.

Удружење „Ред Змаја“, које је формирано упоредо са организовањем фестивала „SHIELD“, недавно је узело учешће на сличном фестивалу „Just Out“ одржаном у  манастиру Манасија код Деспотовца.

На овом фестивалу, који је одржан у знак сећања на скоро 600 година     од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једну од најлепших средњевековних тврђава са црквом Свете Тројице, удружење из Грачанице имало је запажен наступ.

„  Учествовали смо на снимању документарног филма о Деспоту Стефану Лазаревићу, у коме су коришћене средњовековне дворске одоре, стреличарска ношња и опрема, као и оклоп Милоша Обилића,  које припадају витешком удружењу Ред Змаја, а посебно сам поносан на чињеницу да сам на стреличарском турниру освојио прво место у не тако лакој конкуренцији. Ово је за мене једно лепо искуство на чему сам захвалан  ТО Грачанице и директору Бобану Петровићу који је својим идејама учинио много за развој туризма у Грачаници“ , каже Михајловић, који је и тренер борилачке вештине нинџица у свом клубу „Хогоша дођо“.

Туристичка организација Грачанице последњих годинa  бележи запажене резултате на развоју туризма у овој општини, а у прилог томе говори и чињеница да је Грачаницу у претходној години посетило више од 30.000 хиљада туриста.

Средњевековни каравани били су и  део атракције у недавно одржаној манифестацији „Дани општине Грачаница“.

Check Also

Премијером дечије представе „Сирано“ НПП започиње позоришну годину

Народно позориште Приштина ову годину започиње премијером дечије представе „Сирано“, која ће бити изведена на …