Главна / Култура / Витешка надметања и средњевековна историја све занимљивији  младима из Грачанице

Витешка надметања и средњевековна историја све занимљивији  младима из Грачанице

Удружење „Ред Змаја“ и међународни фестивал средњевековних вештина и заната „SHIELD“ у претходне две године изазвали су велико интересовање младих у Грачаници.

Средњевековна историја, витешке борбе, надметање у стреличарству, бацању копља и мачевању, само су део програма овог фестивала у кoјем је учешће узео велики број младих са овог простора.

Немања Михајловић један је од оних који су се од првог дана прикључили тиму волонтера  и узели активно учешће у многим  витешким вештинама.

„Средњевековна историја, витешке борбе, као и одећа коју сам до тада виђао само на филмовима, привукли су моју пажњу јер је то део историје мог народа. Прикључио сам се одмах и то је данас једна моја велика љубав захваљујући којој сам, поред тога што сам уживао у витешким надметањима, упознао и много нових пријатеља“, каже Михајловић.

Удружење „Ред Змаја“, које је формирано упоредо са организовањем фестивала „SHIELD“, недавно је узело учешће на сличном фестивалу „Just Out“ одржаном у  манастиру Манасија код Деспотовца.

На овом фестивалу, који је одржан у знак сећања на скоро 600 година     од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једну од најлепших средњевековних тврђава са црквом Свете Тројице, удружење из Грачанице имало је запажен наступ.

„  Учествовали смо на снимању документарног филма о Деспоту Стефану Лазаревићу, у коме су коришћене средњовековне дворске одоре, стреличарска ношња и опрема, као и оклоп Милоша Обилића,  које припадају витешком удружењу Ред Змаја, а посебно сам поносан на чињеницу да сам на стреличарском турниру освојио прво место у не тако лакој конкуренцији. Ово је за мене једно лепо искуство на чему сам захвалан  ТО Грачанице и директору Бобану Петровићу који је својим идејама учинио много за развој туризма у Грачаници“ , каже Михајловић, који је и тренер борилачке вештине нинџица у свом клубу „Хогоша дођо“.

Туристичка организација Грачанице последњих годинa  бележи запажене резултате на развоју туризма у овој општини, а у прилог томе говори и чињеница да је Грачаницу у претходној години посетило више од 30.000 хиљада туриста.

Средњевековни каравани били су и  део атракције у недавно одржаној манифестацији „Дани општине Грачаница“.

Check Also

Изложба вајара Косова и Метохије “Безимени” данас у Грачаници

У Галерији Дома културе „Грачаница“ данас у 19 часова биће отворена изложба радова младих вајара Косова …