Главна / Друштво / Домаћи или куповни ајвар?

Домаћи или куповни ајвар?

Сезона зимнице још увек траје. Барење паприке, туршија, љутеница, џемови и свакако незаобилазни ајвар, све то многе домаћице пакују у тегле и припремају за предствојећу зиму. Они који имају мање времена одлучују се да у локалним продавницама купе готову зимницу, али се већи део становништва на централном Косову ипак одлучује да у својим домовима припреми поврће за зиму.

Када је ајвар у питању, чини се да је он некако најзахтевнији за припрему, неоходно је најпре купити паприку, испећи је, ољуштити, самлети па тек онда кувати неколико сати. Домаћице су веома досетљиве па се труде да себи олакшају посао око припреме зимнице на све могуће начине, тако неретко стављају и по мало сирћа да би се ајвар брже скувао. Иако око припреме ајвара има највише посла, овдашње домаћице истичу да ипак бирају домаћи ајвар, јер га саме припремају док за куповни кажу да је пун разних адитива и појачивача укуса.

Неки кажу да је ипак економичније купити готов ајвар, јер једна тегла кошта око 3 евра, док је за килограм паприке  неопходно издвојити 40 до 50 центи, затим за литру уља 1 евро, у ајвар обично иде и по мало соли и шећера, као и конзерванс, потребно је још купити и тегле, а ту су и трошкови струје док се кува и свакако напоран рад. Искусне домаћице кажу да је за једну теглу ајвара потребно 4 кг паприке.

Домаћи или куповни, када дођу зимски дани код свих нас на столу се нађе по која тегла ајвара, млевеног или цепканог, љутог или нељутог, са патлиџаном или без њега и ништа не може заменити укус доброг ајвара.

Check Also

Јевтић: Непознате особе пуцале на кућу повратника Зорана Костића

Министар за заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић саопштио је да су данас …