четвртак , 13 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Дејан Јовановић: У наредних десет дана конкурс за станове у Сувом Долу

С обзиром на то да се ова година ближи крају, о пројектима који су спроведени у току године, као и о планираним за наредну годину, разговарали смо у емисији „Отворени студио“ Радио Грачанице са директором одељења за урбанизам општине Грачаница, Дејаном Јовановићем.

Он је истакао да је општина Грачаница задовољна реализованим пројектима у овој години, али да ће и у наредној наставити са спровођењем капиталних пројеката.

„Општина је буџет планиран за 2017.годину утрошила око 60% на капиталне пројекте. Они битни пројекти су завршени, а један од њих је завршетак социјалних зграда у Сувом долу. Прошле године су завршене две од четири зграде, а ове године завршен је цео тај комплекс и очекујемо расписивање конкурса за неких десетак дана. Приоритет у додели станова имаће социјално угрожене породице, а нарочито млади брачни парови који су део те социјалне категорије“, истакао је Јовановић.

Такође, један од битнијих пројеката који је спроведен кроз неколико фаза јесте, како је напоменуо Јовановић, потпуна реконструкција пута Батусе-Ново Насеље, ове године је завршена деоница од Лепине до Радева, где је реконструисан и мост. Тај пројекат је финансирао USAID у сарадњи са општином Грачаница, а завршена је и деоница пута од Сувог Дола до Новог Насеља.

Јовановић је додао да су многи пројекти завршени по плану, али има и неких који нису због одређених проблема.

 „Постоје неки проблеми са извођачима радова када су три птројекта у питању, јер на тендеру бирамо обично извођаче са најнижом понудом што, како се показало, није увек добро и сада морамо да испоштујемо процедуру како би раскинули сарадњу са њима и расписали нови за извођаче радова. Ти пројекти су завршетак  цркве у Чаглавици,  фискултурне сале у Лапљем Селу и обданишта у Горњој Гуштерици“.

Започета је изградња средњошколског центра у Лапљем Селу, а завршетак радова се очекује за две године, нагасио је Јовановић и додао да тај пројекат финансира ЕУ.

„Европска унија је финансирала и изградњу вишенаменске спортске хале између Лапљег Села и Ливађа. Тај објекат је завршен, али су од стране општине Грачаница уочене неке грешке као што је прокишњавање услед кише. Ми смо направили и Европској унији послали дефект листу и захтевамо од извођача радова да реши те проблеме, јер док се то не реши ми нећемо извршити технички пријем хале“, додао је Јовановић.

Када је изградња болнице у питању, Јовановић је истакао да је утврђено да је све што је до сада изграђено у реду и да се може наставити са изградњом, што се у наредном периоду очекује од Владе, која се меморандумом обавезала на то.

Осим инфрастурктурних пројеката, општина Грачаница је у току ове године наставила са реконструкцијом школа, установа, као и асфалтирање локалних улица, што планира и у наредној години.

Приликом планирања буџета, општина Грачаница организује јавне састанке у свим местима општине, како би мештани изнели своје мишљење о приоритетним пројектима. Један од тих пројеката је изградња дечијег игралишта у Грачаници, који се приводи крају.

Погледајте и ...

Насловница Илустроване опет тема, Министарство осудило

Министарство културе и информисања критиковало је данас насловну страну Илустроване Политике, али и саопштило да …