четвртак , 13 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Јевтић са међународним представницима о повратку, приоритетима рада и тренутној политичкој ситуацији

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић одржао је данас састанке са представницима међународних мисија и организација на Косову. Током дана Јевтић се прво састао са амбасадором Италије на Косову Пјером Кристофоро Сардијем и с њим разговарао о подршци италијанске Амбасаде у процесима важним за опстанак и повратак Срба на Косову.

Јевтић је амбасадору Италије пренео да је један од најважнијих процеса за Србе на Косову процес повратка и да он не иде планираним темпом већ много спорије. Веће запошљавање припадника невећинских народа је нешто што одмах треба решити, навео је Јевтић током овог састанка. Током сусрета је говорено и о безбедности и личним документима.

Након састанка са амбасадором Италије Јевтић се састао и са шефом УНХЦР-а на Косову Нарасима Раом.

„ УНХЦР нам је важан партнер када се ради о повратку. Наставак сарадње је још један показатељ да заједно улажемо велике напоре да процес повратка учинимо бољим и успешнијим“, рекао је Далибор Јевтић, потпредседник и министар за заједнице и повратак у Влади Косова.

Током овог сусрета је закључено да и даље треба наставити са свим оним пројектима које Министарство за заједнцие и повратак води заједно са УНХЦР-ом. Истакнуто је да их у наредном периоду треба интензивирати како би се у што скорије време дошло до бољих резултата.

Једни од најважнијих пројеката које Министарство води са УНХЦР-ом је пројекат повратка расељених из Црне Горе и Македоније као и Скопски процес.

Састанак са шефицом Међународе организације за миграције МОМ/ИОМ Тајмом Курт, потпредседник Владе и министар Јевтић је искористио да на посредан начин разговара са гђом Тајмом о пројекту РРК4/ПРК4 који је успешно завршен као и о наставку овог пројекта РРК5/ПРК5 за који би Европска унија, кроз ИПА фондове требало да издвоји значајна средства.

„ Пројекат ПРК је пројекат који се показао врло делотворним на терену. Успешно смо завршили последнњу фазу овог пројекта и искрено се радујем његовом наставку јер нам у многоме помаже да повратницима одговоримо на захтеве када је у питању изградња стамбених објеката “, истакао је Јевтић.

Представница ДРЦ-а Кристен Стец је министру Јевтићу честитала на поновном именовању и унапређењу и истакла да се радује наставку сарадње. Јевтић и Стец су током састанка истакли да  пројект затварања колективних центара, који је званично започео почетком изградње стамбених објеката за расељене у општини Штрпце тече веома добро и да са овим темпом треба и наставити.

„Профилизација расељених лица је од изузетне важности и мора се спровести на један квалитетан начин“, закључено је током последњег у низу састанака које је данас потреседник Владе и министаср за заједнице и повратак Далибор Јевтић имао са међународним званичницима.

Погледајте и ...

Вучић: Учинићемо све да сачувамо мир, само без понижавања

Председник Србије Александар Вучић рекао је да намера Приштине да формира војску није у складу …