Главна / Култура / Мирјана Петковић : Jезик је жива снага и обележје једног народа

Мирјана Петковић : Jезик је жива снага и обележје једног народа

„Доба интернета и  употреба разних друштвених мрежа имају  велики утицај на младе, који често  не схватају колико страних речи и скраћеница користе у  својој комуникацији“, каже професорка српског језика Мирјана Петковић.

Гостујући у емисији „Индекс“ на таласима Радио грачанице професорка Петковић казала је да је „чињеница да живимо у материјалном свету“ .

„Ако се осврнемо на интернет комуникацију схватићемо да је све новац  па и време,  а  не запитамо се које време, ко смо ми да меримо време и да ли ико од нас зна колико времена има на овом свету.Углавном се лактамо у борби за неким циљем који је увек материјални, а не схватамо колико је онај духовни циљ, за који се не треба лактати,  много битнији. Један од тих духовних циљева је очување свог језика који је највеће нематеријално богатство једног народа“, казала је професорка Петковић.

По речима професорке Петковић, српски језик је  упправо захваљујући модерним технологијама. последњих година попримио мноштво англицизама, које и најчешће употребљавају млади у својој комуникацији.

„Наш народ је после вишевековног ропства под Турцима усвојио много турцизама, али је свестан чињенице о важности свог националног бића и сачувао свој језик . Сада је време када и наша културна и политичка елита, али и наши млади треба да се боре да очувају свој језик иако је то у овом моменту још теже, јер је ова модерна ера донела и велику пресију, када је у питању уплив енглеских речи  у готово све језике света“, истакла је професорка, која је нагласила да то свакако не значи да не треба знати енглески и све друге језике, али  да је очување свог матерњег језика приоритет за сваки народ.

Check Also

Дом културе „Грачаница“ припремио богат програм културних садржаја

Дом културе „Грачаница“ је за седму недељу ограниченог кретања и ванредног стања изазваног епидемијом вируса …