НАЈНОВИЈЕ

Све већи проблеми родитеља са адолесцентима

Да ли родитељи познају своју децу и да ли могу да уоче када их муче проблеми? Колико је заправо тешко признати да проблем једног адолесцента превазилази способност родитеља да реши исти и да је можда време да се потражи помоћ психолога – теме су о којима смо говорили у Јутарњем програму у оквиру рубрике Уз јутарњу кафу. Морамо бити свесни да нама можда смешни и банални проблеми, адолсеценти на својим леђима носе као тешко бреме и морамо пронаћи начин да им помогнемо, чак и уз стручну помоћ ако је потребно.

Највећи изазов са којим се сусрећу родитељи јесте комуникација са својим адолесцентом. Није баш лако имати добру комуникацију са адолесцентима. Шта год да им кажемо преиспитују, не одговара им или не желе да слушају. Систем који је до тада “палио” – ја кажем он/она послуша, сада више не пролази. Брзо мењају своја расположења, оно што им данас прија не значи да ће и сутра.

Изгледа као да морамо да пазимо у разговору са њима, да бирамо речи јер не знамо како ће их тумачити, а посебно мора да се води рачуна шта се говори за њихове пријатеље. И све делује као  вечита борба између поштовања ауторитета, обавеза са једне и самовоље и њихове индивидуалности, са друге стране. Тестирају наше стрпљење, јер постоје обавезе које требају да испуне ради њихове будућности, а не само да праве креативни неред, забаву и оно што се њима свиђа и допада. Да би себи олакшали, а уз то и позитивно утицали на ваш однос са адолесцентом, треба се наоружати знањима и вештинама у комуникацији са њима.

Погледајте и ...

Данас је Петровдан

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и …