НАЈНОВИЈЕ

Очекује нас блага зима

Дебели минус који нас је затекао прошле зиме не би требало да се понови у предстојећој сезони. Бар тако прогнозирају метеоролози. Они најављују да ће ове зиме најнижа температура бити минус шест степени и то на планинама.

Према најави Националног климатског центра Републичког хидрометеоролошког завода ова зима ће бити блага.

Очекује се да ће бити од 30 до 60 мразних дана (када минимална температура буде испод нуле) у нижим пределима, а на планинама од 60 до 80 дана.

Међутим, број ледених дана, када је температура и током читавог дана у минусу, ове зиме неће бити велики.

По прогнози можемо очекивати само осам до 15 ледених дана током ове зиме и то у нижим пределима, а на планинама од 25 до 45 ледених дана.

Што се тиче падавина, по прогнози овог центра није могуће знати тачно када можемо очекивати снег, али се највљује да ће количина падавина, у шта спада и киша и снег, бити просечна. Процењује се да ће бити од 32 до 40 дана са падавинама, док ће на планинама бити и до 50 дана. По свему судећи ово ће бити једна од блажих зима.

Иначе, најхладнија зима у Србији забележена је 1953/1954. године када је неколико ледених дана температура била минус 38 степени, а најтоплија зима била је 2006/2007. године са температуром од четири степена.

Погледајте и ...

Данас је Петровдан

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и …