уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Обиље домаћих производа на локалној пијаци у Грачаници

На пијаци у Грачаници могу се пронаћи бројни домаћи производи. Цена истих је мало већа у односу на прерађевине у локалним продавницама, али то оправдава чињеницу да је домаћи производ увек бољи од индустријског. На овдашњој пијаци свеже убраног  поврћа има сваког јутра, иако су пијачни дани уторак и петак, када је знатно већа понуда.

Млеко и млечни производи распродају се углавном до поднева, али ове сировине се продају и по поруџбини. Литар млека кошта 75 динара, сир 3 евра, а за домаћи кајмак потребно је издвојити нешто више новца, око 6 евра за килограм.

Када је поврће у питању, свежа паприка је и даље у понуди и она кошта 80 центи, килограм парадајза од 80 центи до 1 евро, а феферони 2 евра. Црни лук 50 центи, црвени 80, а бели је скупљи и он кошта 4 евра. Килограм пасуља креће се од 3 до 3,5 евра,  кромпир 50 центи, за килограм шаргарепе и спанаћ неопходно је издвојити по 1 евро, као и за грожђе.

Један од цењенијих домаћих производа је и мед, који у Грачаници кошта 10 евра по килограму.

Сезона припремања зимнице још увек траје, али они који не воле овај део посла или нису у могућности да га обаве, готове тегле са зимницом могу пронаћи на тезгама грачаничке пијаце.

Тегла ајвара кошта 5 евра, за две литре парадајз пиреа треба издвојити 2 евра, као и за фефероне, а тегла од 3 кг барене паприке кошта 5 евра.

Оно што је интересантно, када је наша локална пијаца у питању, јесте да су цене појединих производа у динарима, а неких у еврима, како смо и ми представили.

Погледајте и ...

Шабан Шаулић погинуо у удесу у Немачкој

Певач народне музике Шабан Шаулић настрадао је након удеса у Немачкој. То је за “Новости” …