петак , 21 септембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Министри Јевтић и Пуришић: Решићемо сва отворена питања како би расељене на Косово вратили својим кућама

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, се данас састао са министром рада и социјаланог старања у Влади Црне Горе, Кемалом Пуришићем.Током састанка два министра договорено је наставак сарадње у циљу повратка свих породица које желе да се врате на Косово.

„ Желимо да вратимо све оне  породице које су изразиле жељу да се на Косово врате и желимо да наставимо са Скопским процесом који је јако важан, који даје конкретна решења за одређене проблеме што се имовине тиче и генерално попут неких важних питања попут личних докумената. Оно у чему смо се министар Пуришић и ја сложили јесте да ћемо интензивирати сарадњу и да ћемо је унапредити а све у циљу да би смо породице које су расељене на Косово што пре вратили“, изјавио је Јевтић.

 Јевтић је истакао и да је договорен повратак 10 породица које су изразиле жељу да се врате и 15 које су у процесу који треба да им омогући повратак.

„Мислим да ће то бити још једна врло јасна порука да ће те породице имати пуну подршку не само у процесу повратка већ ћемо заједно са њима радити да тај повратак буде и одржив.“

Министар рада и социјаланог старања Црне Горе, је министру Јевтићу пренео да Влада Црне Горе планира да интензивира активности како би у наредном периоду решила сва отоворена питања која расељена лица са Косова имају.

„ Питања се тичу интеграције расељених лица у црногорско друштво или добровољног повратка на Косово. Уверио сам се у добре намере и решеност Владе Косова и министра Јевтића лично да ће се тај процес кроз нови замах Скопске иницијативе учинити бржим. Влада Црне Горе ради све што је потребно да се расељени са Косова збрину и добију стату који је загарантован Законом о странцима, статус који је у великој мери идентичан статусу домицијелног становништва“, изјавио је министар Пуришић.

Двојица званичника договорила су се да се наредни састанак на високом нивоу у оквиру регионалне иницијативе одржи у Подогорици у што скоријем року, са ког ће се послати јасна порука да се не одустаје од крајњег циља а то је решавање питања расељених лица са Косова.

 Јевтић са шефицом Мисије УНХЦР-а у Црној Гори  о програмима за повратак расељених на Косово

 Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић се након састанка са министром рада и социјалног старања Кемалом Пуришићем састао и са шефицом Мисије УНХЦР-а у Црној Гори, Робертом Монтевећи (Roberta Montevecchi).

Током овог састанка разговарано je o наставку сарадње и  плановима за 2018. годину. Истакнуто је да је битно да свима онима који желе повратак на Косово, да им се то и омогући а онима који желе да се интегришу, то учине кроз доступне програме Министарства рада и социјалног старања и међународних партнера.

„ Решаваћемо практично питања. Питање личних докумената ћемо решити, тако што ћемо у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Косова наставити са слањем мобилних тимова, како би што већи број расељених добио лична документа и на начине сличне овом ћемо решавати све проблеме“, рекао је Јевтић.

Погледајте и ...

Харадинај: Ако померимо границе требаће нам војничке чизме 

Косовски премијер Рамуш Харадинај каже да је чак и сам разговор о “питању граница Косова” …