Главна / Култура / Манастир Крупа приказан у Грачаници кроз објектив Дарка Дозета

Манастир Крупа приказан у Грачаници кроз објектив Дарка Дозета

Истакнути и до сада много пута награђиван фоторепортер из Новог Сада, Дарко Дозет приближио је мештанима Грачанице изглед манастира Крупа кроз слике изложене у галерији Дома културе.

Изложба, која носи назив „Седам векова манастира Крупа“ отворена је данас, а мештани који нису били у могућности да погледају слике, моћи ће то да учине до 26. октобра, када се изложба сели за Косовску Митровицу, одакле наставља пут Београда и Загреба.

Ову изложбу у Грачаници отворио је први човек Новог Сада Милош Вучевић, који је нагласио да је Дарков рад изузетно цењен, како у том тако и у осталим градовима наше земље и иностранству.

„Дарко Дозет је врло тежак човек за сарадњу, врло принципијелан, некада крут, али свака његова изложба потврђује изреку да фотографија говори више од хиљаду речи“, истакао је градоначеник Новог Сада и напоменуо да је Нови Сад је између Крупе и Грачанице, као неки трећи угао у том светом троуглу.

Аутор изложбе Дарко Дозет, сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини. Његове фотографије илустровале су више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, а самосталне изложбе имао је у више од педест градова Србије и иностранства.

„Ја сам радећи ову изложбу у манастиру боравио два пута по пет дана, за колико је настала изложба, али сам најпре морао неколико пута да обиђем манастир како бих задобио поверење самог игумана и епископа. Након тога, испоставило се да једна од мојих многобројних сестара ради монографију седам векова Крупе и тако смо сестра и ја заједно направили нешто веома лепо“, истакао је Дозет.

О данашњој изложби и раду Дарка Дозета говорио је Живојин Ракочевић, који је истакао да је Дарков рад препознатљив и упечатљив.

„Ови дани протичу у освежавању веза Новог Сада и Косова и Метохије и Грачанице, а Дарко Дозет је суштинска веза између КиМ и истине о нама и, где год та истина долазила у једном врло дугом периоду од 1998. године, ми смо препознавали његов рукопис. Дарко Дозет је, заправо, Николетина Бурсаћ нашег доба, који уместо митраљеза носи фото-апарат“, рекао је Ракочевић.

Отварању изложбе присуствовали су председник општине Грачаница Владета Костић и кандидат Српске листе за градоначелника на предстојећим локалним изборима, Срђан Поповић.

Дарко Дозет аутор је и изложбе „Корени душе“ посвећене Косову и Метохији, која је приказана у многим градовима наше земље, али и иностранству.

Check Also

Протојереј-ставрофор др Милош Весин одржао предавање у Дому културе у Грачаници

Дом културе „Грачаница“ организовао је синоћ трибину „Koсово извор српске православне радости и снаге“, на …