Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић и амбасадор Немачке Хелд разговарали о економији, повратку и узурпираној имовини

Јевтић и амбасадор Немачке Хелд разговарали о економији, повратку и узурпираној имовини

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се данас са амбасадором Немачке на Косову Кристијаном Хелдом.

Двојица званичника су разговарали о економији, проблему узурпиране имовине и на тему повратка.

Јевтић је амбасадору Немачке пренео да је економија кључ решавања многих проблема, јер ће побољшањем економске ситуације косовско друштво у целини кренути напред у сваком смислу.

„ Мишљења сам да ћемо отварањем нових фабрика, нових радних места и питање повратка решавати на један лакши и практичнији начин јер ћемо само тако упослити и грађане Косова из невећинских народа, самим тим и људе из повратничких места и обезбедити им егзистенцију у том смислу, а тиме аутоматски и њихов останак и опстанак“, рекао је Јевтић.

Министар је амбасаору Хелду пренео да узурпирна имовина кочи овај веома важан процес за српски народ на Косову.

„Не решавање случајева узурпиране имовине, значи да велики проценат људи не можемо да вратимо на Косово јер не постоји могућност изградње стамбених објеката оваквим породицама и обезбеђивање крова над главом . Предложио сам оснивање посебног панела у оквиру правосуђа на Косову за решавање проблема узурпиране имовине, јер искрено верујем да ћемо на тај начин једино успети да ефикасније решавамо овај проблем“, истакао је министар Јевтић.

Проблема у процесу повратка је генерално много, још један проблем који је ових дана актуелизован је проблем хапшења људи са који само желе да се врате својим кућама. Случај Богдана Митровића из Мушутишта нас је забринуо, брине нас и то што је Бодан Митровић још увек у притвору јер су на овај начин и остали повратници уплашени и не желе да се под овим и оваквим околностима враћају на своја имања.

Искрено се надам да ће амбасада Немачке помоћи у оквиру својих могућности да заједно решавамо проблеме који стоје на путу процеса повратка  и бољег живота за све грађане Косова, истакао је Јевтић током разговора са амбасадором Немачке на Косову.

Check Also

У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа коронавирус је потврђен код …